Dostupni linkovi

Skadarsko jezero na piku investitora, NVO sektor oprezan


Skadarsko jezero je najvažnije slatkovodno, biodiverzitetsko područje: Nataša Kovačević, Green Home

U Crnoj Gori, kao da nijedan investicioni projekat ne može da prođe bez kontroverzi, pa izuzetak nije ni najavljeni Porto Skadar Lake – budući turistički resort na Skadarskom jezeru za koji je francuski investitor Lionel Sonigo, koji već ima građevinsku dozvolu, najavio da će biti "težak" 75 miliona eura.

"Crna Gora je do sada uspjela da zaštiti prirodna bogatstva, a ovaj projekat će to poštovati", rekao je prošle godine Sonigo naglasivši da će još čarobnijim, lokalitet Skadarskog jezera učiniti ulazak dva svjetski poznata hotelijerska lanca Clarens i Small Luxury Hotels.

Hotelski eko resort, ukupne površine 37.500 kvadrata, imaće 52 hotelske jedinice, Spa centar površine 1.700 metara, dva restorana, komercijalni centar, marinu i 32 vile, koje će biti u privatnom vlasništvu, rekao je Sonigo jula 2015.

Francuski investitor nije odgovorio na poziv RSE za razgovor, zbog čega izostaje informacija o realizaciji projekta, ali i njegovi stavovi u odnosu na kritike dijela nevladinog sektora.

Naime, nevladina organizacija Green Home je saopštila da je "planirana izgradnja turističkog kompleksa u Nacionalnom parku Skadarsko jezero suprotna principima održivosti i zaštiti prirodnih i kulturnih dobara i da prijeti trajnoj devastaciji Parka.

Direktor Green Home-a, Nataša Kovačević, za RSE kaže da je Skadarsko jezero najvažnije slatkovodno, biodiverzitetsko područje koje je, istovremeno i aerodrom za 150.000 ptica godišnje gdje boravi oko 280 vrsta ptica, 54 endemične riblje vrste, kao i brojne druge vrste koje nisu značajne samo za Crnu Goru nego i za Evropu.

"Sigurno se, u ovom prostoru, mora vrlo mudro i oprezno planirati kao što se to traži od Ramsarske konvencije. Zbog toga je potrebno razviti posebnu turističku ponudu u koju, sasvim sigurno, ne spada kongresni turizam i nautički turizam, odnosno, marine sa velikim brojem privezišta", smatra Kovačević.

Nacionalni park Skadarsko jezero je stanište više vrsta ptica i riba
Nacionalni park Skadarsko jezero je stanište više vrsta ptica i riba


Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ivana Vojinović, za RSE je rekla da je Skadarsko jezero veoma specifična lokacija i da su baš zbog toga rađene i dodatne studije i angažovani stručnjaci za više oblasti.

"Zakonska procedura je potpuno ispoštovana, a čak se otišlo i korak dalje u smislu izrade dodatnih studija koje bi trebalo da daju dodatnu garanciju. Sa aspekta struke, formirana je multidisciplinarna komisija u kojoj su bili relevantni stručnjaci koji su preporučili direktoru Agencije za zaštitu životne sredine da dâ saglasnost za konkretni elaborat", rekla je Vojinović.

Green Home traži da Vlada donese novu odluku o izradi prostornog plana kojom se obustavlja svaka gradnja osim rekonstrukcije, na prostoru za koji se izrađuje Prostorni plan posebne namjene Nacionalnog parka Skadarsko jezero, i da se zabrana gradnje primjenjuje do donošenja novog planskog dokumenta, najduže do jedne godine.

Nataša Kovačević iz Green Home-a kaže da, imajući u vidu da je riječ o planu višeg reda, potrebno je prvo sagledati koja je nosivost tog prostora sa aspekta životne sredine, društvenih parametara, da se harmonizuje i što bolje i "održivije" isplanira prostor, te da svi objekti koji nijesu prema prethodnom Prostornom planu i koji nijesu održivi – budu isključeni.

Na pitanje – da li je Vlada, odnosno, Ministarstvo održivog razvoja i turizma spremno da prihvati ili razmotri zahtjev ove Green Home-a, Ivana Vojinović kaže da je u toku izrada prostornog plana područja posebne namjene za Skadarsko jezero i da svi zainteresovani subjekti imaju mogućnost da daju sugestije koje će biti uzete u razmatranje.

"To podrazumijeva da ćemo ocjenjivati i opravdanost ove sugestije, ako ona stigne na adresu Ministarstva", poručila je Vojinović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG