Dostupni linkovi

Briga za turizam ili interese najbogatijih


Sveti Stefan, Crna Gora

Skupština Crne Gore je nedavno usvojila zakon koji se uvodi različito oporezivanje hotela prema kategoriji. To je izazvalo različite reakcije – od objašnjenja da se radi o stimulativnoj mjeri u skladu sa strateškim opredjeljenjem za razvoj visokokvalitetnog turizma, do tvrdnji da je novi zakon diskriminatorski i neustavan.

Skupština je krajem jula izmijenila Zakon o porezu na dodatu vrijednost (PDV) prema kom će hoteli sa četiri i pet zvjezdica na sjeveru i pet na primorju biti oporezovani po nižoj stopi od sedam posto, dok će za sve ostale važiti opšta stopa od 19 posto.

Funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i član skupštinskog Odbora za ekonomiju Zoran Jelić za RSE kaže da je "cilj izmjena zakona stimulisanje izgradnje hotela visoke kategorije čime bi se podigao nivo turističke ponude i omogućilo zadovoljavanje potreba visokoplatežnih gostiju".

"Tako će se poboljšati konkurentnost, naročito, imajući u vidu opredjeljenje Crne Gore da se pozicionira kao prestižna turistička destinacija", rekao je Jelić.

Zoran Jelić ističe da se za to moraju imati kvalitetni ugostiteljski objekti, a u njima i odgovarajući nivo kvaliteta i cijena.

"Željeli smo da stimulišemo preduzetnike u ovoj oblasti da ulažu u hotele visoke kategorije da privuku kvalitetne goste. Smatram da je odluka opravdana jer će se usluge podići sa dvije i tri na četiri i pet zvjezdica", dodaje on.

Boka kotorska
Boka kotorska

U međuvremenu se oglasio predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović koji pozdravlja snižavanje PDV-a za hotelijere, ali zahtijeva da se one odnose na cjelokupan ugostiteljsko-turistički sektor, a ne samo za hotele visoke kategorije.

Bečićki hotel Queen of Montenegro nije obuhvaćen poreskom olakšicom, pa će i dalje biti oporezovan po opštoj stopi od 19 posto.

Direktor i suvlasnik bečićke "kraljice od Crne Gore" Dragan Purko Ivančević smatra da je odluka Skupštine diskriminatorska.

"Trebalo je i na primorju stimulisati i hotele sa četiri zvjezdice jer su upravo ovi hoteli osnova hotelske industrije", tvrdi Dragan Purko Ivančević.

Za usvajanje niže stope PDV-a za hotele visoke kategorije, glasali su poslanici nedavno ustanovljene skupštinske većine koju čine: DPS, manjinske stranke i Pozitivna (PCG). Opozicija ovakvo rješenje smatra diskriminatorskim i neustavnim.

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta (DF) i član skupštinskog Odbora za turizam Veljko Vasiljević optužuje vlast da je usvojila još jedan zakon koji štiti interese najbogatijih.

"Ustav garantuje uslove privređivanja koji su jednaki za sve. Ne može se na pet zvjezdica, gdje se inače ostvaruju najviše cijene, smanjivati cijene. Smanjenje PDV-a je trebalo primijeniti na sve. Hoteli sa četiri i pet zvjezdica su odavno oslobođeni doprinosa za opremanje gradskog građevinskog zemljišta. To je dovoljan stimulans uz ostale benefite koji mogu da se dobiju, zavisno od visine ulaganja, kroz ugovor sa investitorom", konstatuje Vasiljević.

Posebnu zanimljivost predstavlja činjenica da je protiv ovog zakonskog rješenja bilo i samo Ministarstvo finansija. Aktuelni ministar finansija Raško Konjević koji je na osnovu Sporazuma o Vladi izbornog povjerenja na toj funkciji kao predstavnik opozicije dao je negativno mišljenje jer se ista usluga može oporezovati na dva načina, zavisno od mjesta u kom je izvršena.

Novi zakon je bio neprihvatljiv i za donedavnog, DPS-ovog ministra finansija Radoja Žugića koji je ocijenio da trenutno ne postoje razlozi za uvođenje niže stope ni na hranu ni na bezalkoholna pića, te da bi prije toga bilo neophodno obezbijediti visok stepen poreske discipline u ovoj oblasti.

Mjera poznata u EU i svijetu

Inače, EU dozvoljava primjenu nižih taksi na hotelske usluge, osim na promet alkohola što je još jedan od problematičnih aspekata domaćeg rješenja koje iz olakšica nije izuzelo alkohol.

"U snižavanju stope PDV-a za hotele visoke kategorije nema ničeg ni diskriminatorskog ni neustavnog", kaže Zoran Jelić.

"Radi se o poznatoj mjeri u EU i širom svijeta. Ne možemo izjednačiti uslove poslovanja investitorima koji su uložili desetine miliona eura sa ogromnom poreskom osnovom i izdacima na ime raznih doprinosa, u odnosu na one iz niže kategorije", ističe Jelić.

Dragan Ivančević iz hotela Queen of Montenegro navodi da su ovakvu mjeru donosile i druge zemlje i dobro je da to radi i Crna Gora kako bi se stimulisao biznis, a ne izgradnja stanova za tržište i nastavak stvaranja naselja "zatvorenih škura".

"Usvojeno rješenje je samo jedno iz paketa mjera koje su preduzimale Turska, Grčka i ostale države koje nijesu bile razvijene turističke destinacije, a u posljednjih 15 - 20 godina su postale turističke velesile, upravo zbog ogromnih stimulacija države", zaključuje Ivančević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG