Dostupni linkovi

Fajon upozorila Crnu Goru na mogući prekid pregovora sa EU


Ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.
Ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon poručila je, na pres konferenciji u Podgorici 15. januara, da postoji velika prijetnja da se zaustave pristupni pregovori Crne Gore sa Evropskom unijom, ukoliko ne uspije i šesti pokušaj deblokade Ustavnog suda.

"Ustavni sud je prioritet svih prioriteta. Danas smo razgovarali o tome kakve su šanse da on što prije postane efektivan, jer je jako važan za demokratiju, vladavinu prava i izbore koji slijede", navela je Fajon nakon nakon sastanka sa predsjednicom Skupštine Crne Gore Danijelom Đurović.

Upitana o mogućnosti da se pregovori Crne Gore sa EU zaustave, Fajon je rekla da se to može dogoditi ako ne budu izabrane nedostajuće sudije Ustavnog suda:

"To je ozbiljna prijetnja, vidjećemo koje će mjere biti predviđene", rekla je Fajon naglašavajući da će se u Briselu 23. januara razgovarati o potencijalnim mjerama koje EU može preduzeti.

Slovenačka ministarka se sastala i sa predsjednikom Milom Đukanovićem i premijerom Dritanom Abazovićem, a ključna tema je bila politička i ustavna kriza u Crnoj Gori.

Prethodno je premijer Abazović, nakon razgovora sa Fajon, saopštio da bi parlament trebalo da glasa o sudijama Ustavnog suda krajem januara ili početkom februara.

O potencijalnom prekidu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, ukoliko ne bude deblokiran Ustavni sud, Abazović je na pres konferenciji rekao - da nije informisan.

Premijer Dritan Abazović
Premijer Dritan Abazović

"Nisam čuo da mi imamo negativne vijesti. Čini se da neke strukture u Crnoj Gori žele da vide zemlju u što goroj situaciji. To niko nikad nije pomenuo", naveo je Abazović.

Od septembra prošle godine blokiran je Ustavni sud Crne Gore, jer od sedam sudija ima samo troje zbog čega ne može da odlučuje o ustavnim žalbama niti da se okončaju izborni procesi bez odluka tog suda.

Vlada Crne Gore od avgusta prošle godine funkcioniše bez povjerenja parlamenta.

Evropska unija, Sjedinjene države i ostali zapadni partneri već mjesecima apeluju na političke subjekte u Crnoj Gori da se dogovore o deblokadi institucija, prije svega Ustavnog suda kako bi se organizovali prijevremeni izbori.

U međuvremenu, u Skupštini Crne Gore je počela nova procedura za izbor četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda, jer se na konkurs prijavilo 27 pravnika. Sudije bira parlamenta dvotrećinskom većinom, što znači da osim parlamentarne većine za kandidate mora da glasa i dio opozicije.

Pregovori partija vladajuće većine i opozicije tokom kojeg bi trebalo postići saglasnost oko četvoro kandidata, još nisu počeli.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je na Twitteru objavio, nakon sastanka sa Fajon, da postoji volja da se dođe do kompromisa na osnovu kojeg će profunkcionisati Ustavni sud.

"Time stvaramo uslove za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora koji su ključ za dobijanje stabilne političke vlade, prijeko potrebne Crnoj Gori", naveo je Đukanović.

Ministarka Fajon je bila u Crnoj Gori 21. decembra prošle godine zajedno sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksandom Šalenbergom po ovlašćenju visokog predstavnika EU Žozepa Borelja.

Oni su tada takođe poručili da ukoliko se ne uspostavi funkcionalan Ustavni sud, a parlamentarna većina formira novu Vladu na temelju spornih izmjena Zakona o predsjedniku, Evropska unija (EU) bi mogla da razmotri zaustavljanje evropskih integracija Crne Gore.

Parlamentarna većina predvođena proruskim Demokratskim frontom je usvojila izmjene Zakona o predsjedniku na osnovu kojih su namjeravali da preuzmu Đukanovićeva ustavna ovlašćenja o predlaganju mandatara za sastav Vlade.

Taj Zakon su Venecijanska komisija i evropske institucije ocijenile pravno spornim i pozvale da se na osnovu njega ne bira nova Vlada. Pregovori parlamentarne većine da izaberu novu Vladu, prema tom Zakonu, su propali.

Crna Gora je otvorila sva poglavalja u pregovorima sa Evropskom unijom, a do sada su privremeno zatvorena tri poglavlja.

XS
SM
MD
LG