Dostupni linkovi

Podgorica: Glavni pregovarač s EU prekršio zakon


Aleksandar Pejović, glavni pregovarač Crne Gore s EU
Aleksandar Pejović, glavni pregovarač Crne Gore s EU

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje i opozicione stranke u Crnoj Gori očekuju da ministar evropskih poslova Aleksandar Pejović podnese ostavku ili da bude smijenjen, nakon što je Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) utvrdila da je Pejović javni interes podredio privatnom, neustavno obavljajući više državnih funkcija.

U prvoj reakciji iz Vlade Crne Gore na informaciju da je ministar evropskih poslova prekršio Zakon o sprječavanju korupcije navodi se, da ta "odluka podrazumijeva najprije reakciju ministra Pejovića, a nakon upoznavanja sa Odlukom – i reakciju Vlade i predsjednika Vlade".

Veoma kratkim pisanim saopštenjem se oglasio i sam ministar Aleksandar Pejović koji je najavio da će se "odnijeti odgovorno i u ovom konkretnom slučaju, uz pravo daljeg djelovanja kroz iscrpljivanje pravnih sredstva koja su propisana Zakonom''.

Ministar evropskih poslova i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Andrija Pejović, kao javni funkcioner, prekršio je Zakon o sprječavanju korupcije, utvrdila je Agencija za sprječavanje korupcije.

Agencija je utvrdila da je Pejović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer je suprotno Ustavu Crne Gore istovremeno imao status ambasadora.

ASK je, kako se navodi, tu odluku donijela postupajući po zahtjevu nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje iz koje su pozvali premijera Duška Markovića da smijeni Pejovića.

U agenciji je utvrđeno da je Pejović obavljajući funkciju ministra i ostvarujući poseban dodatak na osnovnu zaradu u mjesečnom bruto iznosu od oko 3.600 eura od maja prošle godine ostvario materijalnu korist u vidu posebnog dodatka na osnovnu zaradu kao ambasador u Misiji Crne Gore pri Evropskoj uniji (EU).

XS
SM
MD
LG