Dostupni linkovi

Brisel spreman pomoći rasplet političke krize, ali na poziv svih


Sa 18. sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje u Parlamentu Crne Gore, Podgorica, 25. februar
Sa 18. sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje u Parlamentu Crne Gore, Podgorica, 25. februar

Da bi Evropska unija (EU) posredovala u dijalogu između političkih partija u Crnoj Gori u cilju rješavanja političke krize, potrebno je da za takvu medijaciju budu zainteresovani svi politički akteri, saopštio je šef delegacije Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik koja dva dana (25. i 26. februara) boravi u Crnoj Gori u okviru Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Ideja o medijaciji EU u rješavanju crnogorske političke krize navedena je kao mogućnost na sastanku opozicionih partija i delegacije Evropskog parlamenta koju je predvodio Vladimir Bilčik. Odgovarajući na pitanje da li postoji spremnost EU da doprinese rješavanju političke i društvene krize u Crnoj Gori, Bilčik je rekao:

"Mi se možemo uključiti, ali jedino na poziv svih aktera u Crnoj Gori. Ne možemo doći samo na poziv jednog dijela političkog spektruma, ali jesmo spremni kao što sam objasnio, da pomognemo. Kada dođe do saradnje, naša djelovanja su uglavnom vezana za sami postupak, proceduru, pokušavamo da kreiramo prostor za razgovore i približavanje dviju strana. Dakle, nismo tu nikada da nametnemo neka rješenja, već upravo da podstaknemo dijalog."

Bilčik: Tu smo da podstaknemo dijalog
Bilčik: Tu smo da podstaknemo dijalog

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je, govoreći o potencijalnoj medijaciji EU u dijalogu crnogorske vlasti i opozicije, rekao, da je Crna Gora spremna da sva pitanja rješava sama i da razgovara o svim pitanjima, pa i o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

"Crna Gora kao lider u regionu je spremna da razgovara o svim pitanjima i spremna je da ta pitanja rješava sama. Mi smo za to da čitavo crnogorsko društvo učestvuje u rješavanju problema", rekao je Brajović.

Kriza na tri nivoa

Politička kriza u Crnoj Gori, čija je ključna karakteristika izostanak političkog dijaloga, se odvija na najmanje tri nivoa.

Posljednji krizni momenat je nastao nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti kada je Srpska pravoslavna crkva (SPC) pokrenula masovne proteste vjernika, a čemu se pridružio i najveći dio opozicionih stranaka.

Litija SPC u Podgorici: 'Ovo je prava Crna Gora'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Pored toga politička kriza se odnosi na prekid dijaloga o reformi izbornog zakonodavstva i to u izbornoj godini, zbog čega jedan dio opozicionih partija pominje i bojkot izbora kao odgovor.

Treći nivo krize se odnosi na institucije koje ne rade u punom kapacitetu, a to su Agencija za sprječavanje korupcije, Državna izborna komisija, tužilački i Sudski savjet, Vrhovno državno tužilaštvo i druge.

Odgovarajući na pitanje da li je moguća medijacija ili posredovanje EU u dijalogu između crnogorskih političkih subjekata u cilju rješavanja političke krize, visoki funkcioner opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović kaže da se na tu ideju došlo nakon tri godine nespremnosti vlasti da prizna da postoji politička kriza u Crnoj Gori. Vujović kaže da posredovanje EU u dijalogu u Crnoj Gori ne bi bio presedan.

"Mi smo i 2016. godine imali određene dobre usluge Evropske unije, imali smo prisustvo šefa delegacije pregovorima uoči formiranja prelazne Vlade. Tako da to ne bi bio presedan jer smo imali sličan angažman Evropske unije. Kako će to biti ovoga puta, vidjećemo kakva će biti reakcija naših evropskih partnera", kaže Vujović.

Nakon nedavnog sastanaka opozicionih lidera sa delegacijom Evropskog parlamenta, predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović je naveo potrebu medijacije EU za dijalog između vlasti i opozicije u Crnoj Gori. Abazović je kao preduslov naveo povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Da se otvori dijalog između vlasti i opozicije, uz posredovanje, odnosno medijaciju Evropske unije. Da se nađe rješenje o modelu kako će se implementirati zakoni koji će se hipotetički izglasati, a vezani su za izbornu reformu i da se dogovorimo o datumu izbora", rekao je Abazović.

Optužbe na sjednici Odbora

Da će veoma teško doći do dijaloga vlasti i najvećeg dijela opozicije u Crnoj Gori govori sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, na kojoj su poslanici vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i opozicionog Demokratskog fronta (DF) u prisustvu evropskih parlamentaraca razmjenjivali teške optužbe i kvalifikacije.

Nebojša Medojević iz DF je pozvao EU da uskrati podršku crnogorskoj vlasti.

"Molim vas, pomozite našem narodu i ovoj zemlji, nemojte da podržavate crnogorsku mafiju koja sjedi u Demokratskoj partiji socijalista", rekao je Medojević.

Poslanik DPS-a Milorad Vuletić je ukazao na zapaljivu retoriku koja vlada i u Parlamentu.

"Atmosfera je podignuta na takav nivo zapaljivosti da se ovo više ne može tolerisati. Nismo mi nikakva mafija, znam za ove ljude koji sjede u Parlamentu i za ove koji rukovode ovom državom", riječi su Vuletića.

Da ne treba isključiti bojkot parlamentarnih izbora upozorio je predsjednik opozicionog SDP Ranko Krivokapić, govoreći pred Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje, podsjećajući na događaje u zemljama regiona.

"Vrijeme ističe. Imajući u vidu regionalne prilike i najavljivanje bojkota u Srbiji, mislim da sistem domina može biti vrlo jak za čitav region. I to se događa kada stabilokratija ili autokratija uništi demokratiju, na njenom začetku", konstatovao je Krivokapić.

Jedno od upozorenja iz EU je upućeno vlastima, da moraju stabilizovati institucije, a drugo upozorenje opoziciji da ne mogu bojkotom doći do rezultata. O tome je govorio u vrijeme parlamentarnog sastanka Paul Ranžel, evropski parlamentarac iz Portugala.

"Opozicija treba da ima drugačiji, konstruktivniji odnos. Ne bojkot, ne da je van Parlamenta. Ako imate vrlo žestoke kritike, činite to u parlamentu, na internetu u novinama. Činite to koristeći demokratske metode, a ne putem bojkota. Vi predstavljate građane koji su za vas glasali, oni imaju pravo da budu zastupljeni u Parlamentu, a ne van Parlamenta", poručio je Ranžel.

Sa 18. sastanka Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, zajednički je poručeno: da se politički dijalog odvija u Skupštini Crne Gore, da politički bojkot nije rješenje, sve opozicione poslanike su pozvane da učestvuju na predstojećim opštinskim i parlamentarnim izborima, koji će se održati u aprilu odnosno najkasnije do novembra 2020. godine.

Parlamentarni odbor EU i Crne Gore je pozvao na nastavak inkluzivnog dijaloga sa svim relevantnim činiocima u vezi sa sprovođenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, te je istaknuta saglasnost da je pitanje vjerskih zajednica isključivo u nadležnosti države Crne Gore i da je potrebno da bude u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima iz oblasti ljudskih prava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG