Dostupni linkovi

Podgorica još vaga o obustavi distribucije ruskih medija RT i Sputnjik u Crnoj Gori


Sjedište ruskog vladinog medija Rossiya Segodnya (Raša tudej) u Moskvi, novembar 2017.
Sjedište ruskog vladinog medija Rossiya Segodnya (Raša tudej) u Moskvi, novembar 2017.

Vlada Crne Gore još nije donijela odluku da obustavi distribuciju ruskih medija Raša tudej (Russia Today, RT) i Sputnjik (Sputnik) u Crnoj Gori, iako je prethodno saopštila da će dosljedno usaglašavati odluke sa spoljnom politikom Evropske unije (EU) u praćenju mjera prema Rusiji, zbog invazije na Ukrajinu 24. februara.

Evropska unija je 2. marta zabranila emitovanje ruskih vladinih medija RT i Sputnjik, a sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju.

Savjet Agencija za elektronske medije, kao nadležno regulatorno tijelo za prekid emitovanja signala kablovskih TV kanala, prethodno je saopštilo da ne može zabraniti emitovanja tih kanala u Crnoj Gori bez odluke Vlade.

"U skladu sa Zakonom o međunarodnim restriktivnim mjerama, neophodno je da na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova Vlada donese ovu odluku i njome utvrdi osnov za uvođenje, i vrstu konkretnih sankcija, način primjene kao i način postupanja državnih organa i drugih subjekata nadležnih za sprovođenje sankcija, među kojima je i Agencija za elektronske medije", piše u saopštenju Agencije.

Iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića poslije pet dana nije stigao odgovor na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) - zašto Vlada nije donijela odluku o zabrani ruskih vladinih medija.

"Upravo to je i predloženo, u tekstu zaključka, Vladi kako bi se slijedila odluka Savjeta EU o zabrani distribucije i emitovanja medija koji promovišu zvaničnu politiku Kremlja, a koji je 3. marta povučen sa dnevnog reda Vlade", piše u odgovoru RSE iz Ministarstva javne uprave i medija na čijem je čelu Tamara Srzentić.

Srzenitić u odgovoru nije navela zbog čega je Vlada na sjednici povukla odluku, iako je Srzentić kazala da snažno podržava odluku EU da obustavi distribuciju RT i Sputnjik.

Kako je nezvanično potvrđeno RSE, odluka je povučena "jer na sjednici Vlade (3. mart) nije postojala većina [ministara] da se odluka usvoji".

Srzentić je prethodno naglasila da se "ne smije dozvoliti da se u Crnoj Gori šire dezinformacije i propaganda", kojom se pokušava opravdati napad na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG