Dostupni linkovi

EU predlaže režim sankcija u borbi protiv dezinformacija


Josep Borrell
Josep Borrell

Europska komisija predložila je 8. ožujka novi mehanizam za kažnjavanje dezinformiranja diljem svijeta, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Borrell je u obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta rekao da EU treba biti u stanju da zamrzava sredstva i zabrani putovanja u Uniju svakom tko je odgovoran kako bi se skrenula pažnja na zlouporabu informacija radi manipulacije i pogrešnog informiranja.

"Predložit ću novi mehanizam koji će nam omogućiti sankcije za sve koji šire dezinformacije", naglasio je Borrell, dodajući da on ne pokušava definirati što je istina ili laž u vijestima, već da stvori zaštitu od manipulacije društva.

Izdvojio je rusku državnu televizijsku mrežu Russia Today i novinsku agenciju Sputnik kao primjere "instrumenata za guranje ove priče za manipuliranje i obmanjivanje" Rusa o invaziji Moskve na Ukrajinu.

Kako su Rusi reagovali kada smo im pokazali fotografije iz Ukrajine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Borrell je rekao da Moskva ne bombardira samo kuće i infrastrukturu u Ukrajini, već i Ruse cilja lažnim vijestima i dezinformacijama. "Bombardira njihove umove", rekao je.

Borrellov prijedlog dolazi nakon što je predsjednica Europske komisije Ursula von Der Leyen rekla da će EU zabraniti kanale uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

Borrell nije objavio detalje o vremenu iznošenja prijedloga.

XS
SM
MD
LG