Dostupni linkovi

Priveden bivši direktor tajne policije Crne Gore Dejan Peruničić


Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić , Podgorica, 18. maja 2021.
Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić , Podgorica, 18. maja 2021.

Specijalni tužilac Miroslav Turković potvrdio je da je uhapšen bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić u sklopu istrage o prisluškivanju Glavnog specijalnog tužilaštva Milivoja Katnića u čijem je kabinetu nedavno pronađen prislušni uređaj.

„Uviđajem je pronađeno operativno tehničko sredstvo, utvrđen je spoljni put do mjesta za prijem signala i mjesto gdje se vršila eksploatacija prislušnog uređaja. Danas je lišeno slobode jedno lice sa inicijalima D.P. zbog zlopotebe službenog položaja. Biće priveden nadležnom Specijalnom tužilaštvu. Utvrđivaće se sve činjenice“, rekao je tužilac Turković.

Glavni Specijalni tužilac Milivoje Katnić je saopštio da postoji sumnja da je Agencija za nacionalnu bezbjednost postavila prislušni uređaj, ali je naveo da se istražuje ko je bio krajnji korisnik tih informacija.

„Pronađen je jedan uređaj, utvrđuje se gdje su materijali snimljeni tim uređaajem i kome su prosleđivani. Postoji sumnja da je to radila ANB i da su oni koristili te materijale, ali još ne znamo ko je još bio 'korisnik'“, rekao je Katnić.

Peruničića je priveo specijalni policijski tim i očekuje se da bude saslušan pred specijalnim tužiocem u popodnevnim satima.

Dejan Peruničić je smijenjen sa čela ANB sredinom decembra prošle godine, nakon smjene vlasti u Crnoj Gori kada je Vlada formirana glasovima poslanika tri koalicije predvođenim Demokratskim frontom, Demokratama i Građanskim pokretom Ura.

Sa saslušanje kandidata za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), Dejan Peruničić, 30. jula 2015.
Sa saslušanje kandidata za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), Dejan Peruničić, 30. jula 2015.

Na čelo ANB je imenovan Dejan Vukšić (17. decembra 2020.) koji je ubrzo podnio krivičnu prijavu protiv svog prethodnika Dejana Peruničića zbog protivzakonitog prisluškivanja političkih ličnosti i novinara. Peruničić je optužen za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a suđenje u Višem sudu se vodi od maja ove godine iza zatvorenih vrata.

XS
SM
MD
LG