Dostupni linkovi

Abazović: Bivši direktor Agencije za bezbjednost odgovoran za praćenje političara i novinara


Dritan Aabazović

Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Crne Gore Dejan Peruničić nalogodavac je nezakonitog praćenja političara, novinara i ljudi sa javne scene, poručio je na konferenciji za medije u subotu, 6. februara, potpredsjednik Vlade Crne Gore zadužen za pitanja bezbjednosti Dritan Abazović.

„Peruničić je odgovoran jer službenici ne mogu preduzimati aktivnosti ukoliko nemaju naredbu direktora. Da li je njemu neko iz državnog vrha, kriminalnih struktura ili neko drugi davao takve naloge dužan je da kaže“, poručio je Abazović.

Abazović je odmah nakon stupanja na dužnost, 8. decembra smijenio je dotadašnjeg direktora Agencije za nacionalnu bezbednost, Dejana Peruničića.

Vlada je izabrana 4. decembra, kao rezultat parlamentarnih izbora od 30.avgusta prošle godine.Većinu je osvojila troclana koalicija predvodjena Demokratskim frontom, Demokratama i gradjanskim pokretom URA čime je nakon trdeset godina smijenjena vlast Demokratske partije socijalista.

Abazović je potvrdio da su neki novinari praćeni ali, zbog istrage nije mogao da precizira koliko njih, niti iz kog medija.

„Tužilac je dobio svu dokumentaciju. Kad to bude prestalo da nosi oznaku tajnosti i kada slučaj bude dobio epilog, znaće se. Sve ostalo bi bilo urušavanje istrage“, poručio je Abazović

On je potvrdio da je materijal nezakonitog praćenja ANB-a je objavljivan na portalu Udar, koji je zatvoren nakon izbora.

„Postoji foto-materijal, aktivnosti i svjedočenja službenika vezano za to. Bivši ministar odbrane Predrag Bošković je u periodu kada su se te stvari dešavale aktivno boravio u ANB-u, za šta postoje dokazi. Nema dokaza koja je bila svrha ali lako je dovesti u vezu, ali će se internom revizijom vidjeti da li je neko poput bivših ministara, tadašnjih predsjednika Vlade i države, imao uticaj na aktivnosti tog kvazi-portala“, navodi Abazović.

Portal Udar, na kom je zadnji tekst objavljen 30. avgusta 2020. godine, na dan izbora, mjesecima je prošle godine targetirao bivšoj vlasti nepodobne novinare, političare i javne ličnosti.

Uvidom u Registar elektronskih medija, nije bilo moguće saznati ko iza njega stoji, iako se prema Zakonu osnovni podaci moraju prijaviti Agenciji za elektronske medije.

Portal je vodio brutalnu kampanju protiv kritičara prethodne vlasti uoči izbora po pokretanju najavio je objavljivanje materijala iz posjeda službi bezbjednosti.

Prema Zakonu, Agencija može prikupljati podatke od značaja za obavljanje poslova nacionalne bezbjednosti korišćenjem javno dostupnih izvora i tražiti pomoć od građana, uz njihovu izričitu saglasnost.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, koga je postavila nova Vlada, od imenovanja na tu funkciju smijenio je više načelnika sektora u toj agenciji.

XS
SM
MD
LG