Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 8 umrlih, 391 zaraženih od covida 19, ublažavanje mera


Građani Podgorice u šetnji, decembar 2020.

U Crnoj Gori je 391 novopozitivnih na korona virus, a preminulo je osam, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Trenutno je 5.613 aktivnih slučajeva infekcije, najviše u Podgorici 2.083 i Nikšiću 618.

Do sada je prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo 40,2 odsto stanovništva, a drugu 35,7 odsto.

Od početka epidemije je u Crnoj Gori registrovano 134.602 slučaja infekcije, a preminulo je 1.980 osoba.

Ublažavanje epidemioloških mera

Nacionalna digitalna COVID potvrda od 9. oktobra neće biti uslov za
ulazak u tržne centre i poslovne zgrade koje imaju preko hiljadu kvadrata, a trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na deset dana, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore.

Nadležni su donijeli odluku o ublažavanju mjera protiv korona virusa zbog poboljšanih pokazatelja epidemiološke situacije, kazao je direktor IJZ Igor Galić.

On je naveo da je broj novooboljelih od korona virusa u posljednje dvije sedmice
opao za 40 odsto, broj preminulih je manji za 18 procenata, dok je smanjen i broj hospitalizovanih za 11 odsto u poređenju sa prethodnim mjesecom.

Na novinarsko pitanje kako je onda Crna Gora prema uporednim podacima već duže vrijeme u vrhu liste epidemiološki ugroženih država, Galić je odgovorio da su razlozi manji stepen vakcinisanosti i nepridržavanje mjera.

Na listi Univerziteta John Hopkins, Crna Gora je po procentu smrtnosti oboljelih od COVID-19 četvrta na svijetu.

Duplom dozom je do sada imunizovano 35,7 odsto stanovništva.

Novinari su Galiću postavili i pitanje o tome što premijer Zdravko Krivokapić, koji je na čelu Vlade koja odlučuje o epidemiološkim mjerama, nije vakcinisan.

“Vakcina nije obavezna, pa ne postoji način na koji možemo građane, pa i premijera, da na to natjeramo. To je stvar slobodnog izbora, ali bi svakako bilo dobro i generalno bi javne ličnosti svojim primjerom trebale da daju podstrek”, kazao je Galić i dodao da je premijer imao visok stepen antitijela.

U reakciji opozicionih partija, Nikola Zirojević iz Socijaldemokrata (SD) je izrazio sumnju u “mogućnost visokog stepena antitijela nakon jedanaest mjesci”, i kazao da je u okolnostima kada je broj preminulih gotovo svakog dana dvocifren, Galiću primarna okupacija da bude “premijerov advokat".

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković je saopštila da je Krivokapić ima “visok stepen neodgovornosti”, te da je u sukobu sa odlukama Vlade na čijem je čelu.

Upitan o slučajevima ponovnog inficiranja imunizovanih osoba, Galić je ponovio da apsolutna zaštita od koran virusa ne postoji.

“Osobe koje su vakcinisane mogu da se zaraze, ali je korist od vakcinacije što imaju lakše oblike bolesti, manje je hospitalizacija i smrtnih ishoda. Smanjivanja rizika od obolijevanja nije samo vakcinacija, već i pridržavanje mjera, bez obzira jeste li vakcinisani”, rekao je Galić, koji je apelovao i na građane koji su preboljeli COVID-19 da se vakcinišu nakon šest mjeseci.

Borba za život u crvenoj Covid zoni Kliničkog centra u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Od trenutno 365 hospitalizovanih pacijenata oboljelih od COVID-19, svi ispod 50 godina su nevakcinisani, podaci su Kliničkog centra Crne Gore.

Među mladima uzrasta od 15 do 19 godina je vakcinisano svega oko pet odsto stanovništva, kod onih od 20 do 24 godine je ta brojka 21 odsto, a od 25 do 29 godina je imunizovano 26 procenata.

Prema podacima IJZ, vakcinisanih zdravstvenih radnika u Crnoj Gori je najmanje 65 odsto.

XS
SM
MD
LG