Dostupni linkovi

U Crnoj Gori pet slučajeva zaraze Omikronom


Covid centar u Podgorici
Covid centar u Podgorici

U Crnoj Gori je zvanično potvrđeno pet slučajeva infekcije Omikron (omicron) sojem korona virusa, saopštio je Institut za javno zdravlje 16.decembra.

U pitanju su četiri klastera iz različitih opština, a svi inficirani su dobrog opšteg zdravstvenog stanja i sa blagim simptomima, navodi se u saopštenju.

Prva sumnja na obolijevanje od Omikron soja je ustanovljena 4.decembra kod jedne porodice početkom mjeseca, nakon čega im su svi kontakti stavljeni u izolaciju.

U Crnoj Gori je tokom poslednja 24 sata potvrđeno 187 novoinficiranih korona virusom, a dvije osobe su preminule od posljedica epidemije, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Ukupno je 1.812 aktivnih slučajeva COVID-19, najviše u Podgorici 693.

Prvu dozu vakcine protiv korona virusa je primilo 45,3 odsto stanovnika, a drugu 42,8 procenata. Trećom dozom je imunizovano oko 10,5 odsto građana.

Ministarstvo zdravlja je i za ovaj vikend najavilo pojačane kontrole epidemioloških mjera, posebno u zimskim turističkim centrima. Provjeravaće posjedovanja Nacionalne digitalne COVID potvrde (NDKP) u ugostiteljskim objektima i ostalim mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, kao i da li se krši zabrana organizovanja svadbi i drugih privatnih proslava.

Aktuelne epidemiološke mjere, kojima su NDKP potrebne za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, prisustvo kulturološkim i sportskim događajima, te za ulazak u vjerske objekte, teretane, pozorišne i koncertne hale, traju do 22.decembra.

Od početka epidemije je u Crnoj Gori registrovano 160.457 slučajeva infekcije korona virusom, a preminulo je 2.367 oboljelih od COVID-19.

XS
SM
MD
LG