Dostupni linkovi

COVID-potvrde i za ulazak u vjerske objekte u Crnoj Gori od 1. decembra


Zaštitar dijeli maske ispred manastira Ostrog, Crna Gora, Arhivska fotografija, 12. maj 2020.
Zaštitar dijeli maske ispred manastira Ostrog, Crna Gora, Arhivska fotografija, 12. maj 2020.

Nacionalne digitalne COVID-potvrde (NDKP) bit će potrebne od 1. decembra u Crnoj Gori za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, prisustvo kulturološkim i sportskim događajima, te za ulazak u vjerske objekte, teretane, pozorišne i koncertne hale, saopštile su zdravstvene vlasti.

Međutim, njihovo uvođenje za zaposlene u javnoj upravi se odlaže do konačnog izjašnjenja Ministarstva pravde.

“Preliminarno nismo mogli da damo pozitivno mišljenje za ovaj način uvođenja COVID-potvrda u javnoj upravi. Procijenićemo rizike da crnogorski Ustav i obaveze koje imamo u odnosu na očuvanje ljudskih prava i sloboda budu u potpunosti ispoštovani. U tom kontekstu smo oprezni sa uvođenjem COVID-potvrde u javnoj upravi, iako mnogi indikatori govore o tome da postoji potreba”, kazao je državni sekretar Ministarstva pravde Boris Marić.

Podsjetimo, COVID-potvrde su uvedene još ljetos kada su bile obavezne za unutrašnjost ugostiteljskih objekata, a na novinarsko pitanje da li je Ministarstva zdravlja tada tražilo mišljenje Ministarstva pravde, ministarka Borovinić Bojović je odgovorila potvrdno.

Novim epidemiološkim mjerama koje će važiti do 15. decembra, ostaju na snazi postojeće, među kojima su i zabrana novogodišnjih koncerata i okupljanja na otvorenom.

Međutim, za dane dočeka Nove godine, kao i tokom božićnih praznika u decembru i januaru, neće važiti ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Za nastupe u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, svi prisutni – izvođači, zaposleni i gosti - moraju imati NDKP.

Ministarka Borovinić Bojović je kazala i da će te potvrde biti validne šest mjeseci nakon primanja druge doze vakcine protiv korona virusa, odnosno od obolijevanja, zbog čega ohrabruje građane da prime treću dozu.

“Važno je da građani shvate važnost treće doze vakcine, jer ako je prošlo više od perioda koji je potreban od druge doze do potpune zaštite, mogu se smatrati nevalidno imunizovanim”, kazala je Borovinić Bojović.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, do sada je prvu dozu primilo 43,9 odsto stanovništva, a drugu 40,9 odsto. Trećom dozom je imunizovano oko sedam odsto građana.

XS
SM
MD
LG