Dostupni linkovi

Na Cetinju protest studenata Fakulteta za crnogorski jezik


Sa protesta studenata, Cetinje (24. novembar 2021.)
Sa protesta studenata, Cetinje (24. novembar 2021.)

Profesori i studenti Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) protestovali su 24. novembra na Cetinju jer je Vlada Crne Gore, kako su rekli u najavi skupa, obustavila budžetsko finansiranje fakulteta i ukinula njegove zaštitarske službe.

Iz FCJK su rekli da Vlada ne priznaje postojanje crnogorskog jezika i da zato nastoji da ugasi tu visokoškolsku ustanovu. Transparentima su poručili "Izdajemo knjige, a ne državu", "Godina koju su izjeli četnici", "Smrt fašizmu, sloboda jeziku!", "Vaša straža: čiča Draža".

"Previše je truda uloženo u ovu ustanovu da bi je prepustili Vučićevim pionima za jednokratnu upotrebu", kazao je dekan FCJK Adnan Čirgić tokom protesta, i dodao da je dan ranije, 23. novembra, uplaćena samo septembarska rata za taj fakultet.

Sa protesta na Cetinju (24. novembar 2021.)
Sa protesta na Cetinju (24. novembar 2021.)

Resorno Ministarstvo na čelu sa Vesnom Bratić je 22. novembra saopštilo "da je FCJK slao mejlove za uplatu zaposlenoj koja je na bolovanju od avgusta", te da zbog toga budžetski novac nije bio uplaćivan.

Sa protesta je poručeno da će organizovati nove proteste ukoliko uskoro ne budu uplaćene i ostale rate, te vraćena zaštitarska služba.

FCJK je smješten u zgradi bivšeg Austrougarskog poslanstva, staroj više od 120 godina, koja je kao prvorazredno kulturno dobro ostala nezaštićena ukidanjem zaštitarske službe.

Ministarstvo je i ranije više mjeseci obustavljalo isplatu obaveznog novca za FCJK, zbog čega su profesori i studenti na Cetinju protestovali i 8. marta.

Za ministarku čak četiri resora - obrazovanja, nauke, kulture i sporta – Vesna Bratić je izabrana u Vladi Zdravka Krivokapića početkom decembra 2020.

Glasali su je prosrpski Demokratski front, Demokrate i građanski pokret URA koji su zajedno osvojili većinu na avgustovskim parlamentarnim izborima, čime je prekinuta trodecenijska vlast Demokratske partije socijalista.

Bratić je samozvana "žena-četnik", koja o Crnogorcima govori kao o "produktu etničkog inženjeringa", civilni sektor naziva "huntom", a pred imenovanje za ministarku je na društvenim mrežama promovisala četništvo i upućivala kletve.

Iz Prijestonice Cetinje, gdje je sjedište fakulteta, saopšteno je 23.novembra da podržavaju rad Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, i da su spremni da pomognu u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan je nakon sastanka sa predstavnicima fakulteta kazao da je autonomija ustanova visokog obrazovanja garantovana Ustavom Crne Gore, i pozvao predstavnike izvršne vlasti da prestanu sa pritiscima na FCJK.

Lokalnu vlast na Cetinju vrši Demokratska partija socijalista, koja je u opoziciji na državnom nivou.

Podrška FCJK je stigla i iz dijaspore od udruženja iz Kanade, Njemačke, Srbije, Argentine, Australije.

XS
SM
MD
LG