Dostupni linkovi

Protest zaposlenih sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost


Protest profesora/ica i saradnika/ca Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) na Cetinju, 8. mart 2021.

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore Vesna Bratić će podnijeti krivičnu prijavu protiv dekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnana Čirgića i drugih lica u cilju utvrđivanja njihove odgovornosti povodom okupljanja na Cetinju 8. marta, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Profesori i saradnici Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) na Cetinju su 8.marta protestovali jer Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore od prošle godine ne uplaćuje novac toj visokoškolskoj ustanovi.

“Nećemo dozvoliti da Vlada premijera koji se javno šepuri da je na referendumu glasao protiv svoje države, ugasi Fakultet za crnogorski jezik i književnost”, kazao je dekan FCJK Adnana Čirgić.

Okupljeni su ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta nosili transparente “Nijesam vaš od glave do pete, moji su dobili 45.-e”, “Smrt fašizmu, sloboda jeziku”, “Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke, sporta i etničkog čišćenja”.

Nakon završenog skupa je iz Ministarstva izašao spoljni ekspert za kulturu u Dragan Koprivica koji je slao poljupce okupljenima, što je izazvalo njihovu burnu reakciju i krenuli su da uđu u zgradu Ministarstva.

Ulazak su spriječili organizatori skupa, koji su saopštili da je nakon objave završetka okupljanja, Koprivica “ciničnim slanjem poljubaca i gestikulacijom isprovocirao masu”.

„Kao eksponent Miloševićeve i Šešeljeve politike Dragan Koprivica je 90-ih godina specijalizirao sve metode i tehnike raspirivanja mržnje i provociranja građanskih i antifašističkih okupljenih masa. Te je svoje sposobnosti i danas pokazao“, navodi se u saopštenju uprave FCJK i dodaje da je „kao činovnik Vlade Crne Gore, Koprivica jedini koji snosi odgovornost za ono što je uslijedilo“.

Iz Ministarstva su reagovali saopštenjem u kojem su osudili incident.

“Grupa osoba predvođena Čirgićem izvršila je upad u prostorije resora za kulturu na Cetinju sa namjerom da izazovu incidente. Okupljeni su, uz pjevanje skarednih pjesama i neprimjereno skandiranje zasuli kamenicama ovu instituciju, vrijeđajući i zastrašujući zaposlene, uz očigledno nepoštovanje epidemioloških mjera”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Ministarstvo izmirilo zarade zaposlenima na tom fakultetu i da “dekan FCJK svjesno obmanjuje javnost iznoseći neistine na račun Ministarstva, pritom tvrdeći da se planira ukidanje fakulteta”.

Iz FCJK su početkom marta obavijestili javnost da resorno Ministarstvo skoro dva i po mjeseca nije uplatilo tom fakultetu novac, čime je dovoden u pitanje njihov opstanak i rad.

„Riječ je o više nego skromnim sredstvima za funkcionisanje jedne ustanove u mjesečnom iznosu od 15 hiljada EUR“, saopštili su tada iz FCJK i dodali da su “crnogorske ustanove zarobljene od Vlade čiji premijer vidi Crnu Goru kao srpsku državu”.

Iz FCJK su pozvali nadležnu ministarku Vesnu Bratić da uplati novac za rad obrazovne ustanove koja, kako su naveli, čuva, proučava i afirmiše crnogorski jezik kao jedan od temeljnih ustavnih vrijednosti građanske Crne Gore.

U novoj Vladi, koju su 4. decembra izglasale koalicije predvođene Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA, na čelu četvororesornog ministarstva izabrana je do tada široj javnosti nepoznata Vesna Bratić.

Najava da će biti postavljena za ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta je izazvala oštre osude zbog njenih objava na društvenim mrežama u kojima je, između ostalog, negirala etničke Crnogorce, a u medijskim izjavama se zalagala za izmiještanje Mauzoleja na Lovćenu.

XS
SM
MD
LG