Dostupni linkovi

Šef Odbora za bezbjednost: Alarmantna situacija u Crnoj Gori


Milan Knežević u Podgorici, 6. oktobar 2021.

Situacija u bezbjednosnom sektoru Crne Gore je alrmantna i u ovom trenutku nismo spremni da se na pravi način nosimo sa bezbjednosnim izazovima, izjavio je poslanik vladajućeg Demokratskog fronta (DF) i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević.

Zbog toga će inicirati kontrolno saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora o čemu će se raspravljati u petak 22. oktobra, rekao je Knežević, dodajući da “ćemo ukoliko se pravovremeno ne reaguje ubrzo imati nove likvidacije i obračune na ulicama, odnosno Kolumbijski scenario iz najgorih 90-ih godina”.

Knežević tvrdi da postoje osnovane sumnje da su djelovi bezbjednosnih struktura pod kontrolom bivšeg režima “učestvovali u formiranju kriminalnih klanova i davali im logistiku u obračunima”.

Na konferenciji za medije 20.oktobra Knežević je ocijenio i da je ono što se se desilo sa Lukom Bulatovićem “dokaz da se Agencija za nacionalnu sigurnost (ANB), ili makar njeni djelovi, potpuno stavila u službu nekih kriminalnih struktura”.

Podsjetimo, Televizija Crne Gore je 19. oktobra emitovala oproštajnu video poruku službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Luke Bulatovića koji je pronađen mrtav 15. oktobra u stanu u Podgorici. U poruci Bulatović najavljuje samoubistvo koje povezuje sa svojim prethodnim radom u Agenciji.

Istragu o tom slučaju je preuzelo Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

Knežević je kazao da je Bulatović jedan dio dokaza ostavio SDT-u, te da očekuje od specijalnog tužioca Milivoja Katnića i vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića da saopšte ko je prisluškivao SDT-a. Naime, u Katnićevom je kabinetu nedavno otkriven uređaj za prisluškivanje.

“Ključno pitanje je ko je uključen u prisluškivanje SDT-a i zašto? Koje su se informacije odlivale ka ANB i dalje ka kriminalnim klanovima”, rekao je Knežević.

Čelnik DF-a tvrdi da je, zahvaljujući prisutupu tajnim podacima, saznao da je bio pod mjerama tajnog nadzora i da je “ANB sve vrijeme bila uključena u montiranje državnog udara”. Knežević je pozvao direktora ANB Dejana Vukšić da skine oznaku tajnosti sa tih dokumenata.

Milan Knežević je inače jedan od 13 optuženih u slučaju ‘državni udar’ na dan parlamentarnih izbora 2016. godine. Oni su prvostepeno osuđeni maja 2019. godine ali je Apelacioni sud u februaru 2021. ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Krajem 2020. je Demokratski front, čiji je konstituent Kneževićeva partija, osvojila vlast i formirala novu vladu sa Demokratama i građanskim pokretom URA, a DPS je prešao u opoziciju nakon trodecenijske vlasti.

Zbog aktuelne bezbjednosne situacije u Crnoj Gori, Knežević je zakazao sjednicu Obora za bezbjednost i odbranu za petak, 22. oktobar, sa inicijativom za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića, glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG