Dostupni linkovi

Novi manji protest protiv COVID propusnica u Beogradu


Protest protiv uvođenja COVID propusnica u Beogradu, 21. oktobar 2021.
Protest protiv uvođenja COVID propusnica u Beogradu, 21. oktobar 2021.

Više desetina građana okupilo se 21. oktobra, drugo veče zaredom, u centru Beograda kako bi protestovali protiv uvođenja COVID-19 propusnica u Srbiji.

Kako je javila reporterka Radija Slobodna Evropa, nakon okupljanja ispred Skupštine Srbije, protivnici COVID propusnica su se podelili na dve frakcije. Dok je jedan deo ostao blokirajući raskrsnice kod parlamenta, drugi deo, predvođen vođom takozvanih "narodnih patrola" Damnjanom Kneževićem, krenuo je niz ulicu Kneza Miloša.

Oni su nakratko blokirali saobraćaj u toj ulici, ali im policija nije dozvolila da blokiraju ostale saobraćajnice, pa su se ubrzo razišli.

"Narodne patrole" su samoorganizovane skupine ekstremnih desničara koji su javne istupe započeli 2020. godine i u više navrata organizovali antimigrantske akcije u nekoliko gradova Srbije. Knežević je ranije viđen na više antimigrantskih i antivakserskih protesta u Beogradu, a u julu 2020. godine je privođen zbog upada u Skupštinu tokom antivladinog protesta.

Okupljeni su blokirali raskrsnicu Bulevara kralja Aleksandra sa Takovskom ulicom i Kneza Miloša, 21. oktobar 2021.
Okupljeni su blokirali raskrsnicu Bulevara kralja Aleksandra sa Takovskom ulicom i Kneza Miloša, 21. oktobar 2021.

Demonstranti su prethodno ispred Skupštine Srbije postavili razglas sa kog su puštali pesme. Poruke pesama bile su usmerene protiv nezavisnosti Kosova, za podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i one koje veličaju četničku ideologiju iz Drugog svetskog rata.

Na protest su građani pozivani preko društvenih mreža, najviše sa profila desničarskih organizacija, ali zvanično nije poznato ko je organizator. Kako su reporterki RSE rekli pripadnici policije na terenu, skup nije bio prijavljen policiji.

Pripreme za COVID propusnice u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

COVID-19 propusnice su uvedene na sednici Kriznog štaba Srbije 20 oktobra. Kako je saopšteno, COVID propusnice važiće za boravak u ugostiteljskim objektima, u zatvorenom prostoru, posle 22 časa.

Ko može da dobije COVID propusnicu?

Kako je objašnjeno, COVID propusnice su potvrde o vakcinaciji, urađenom testu na korona virus ili preležanoj infekciji, koje izdaju nadležne zdravstvene institucije u Srbiji.

COVID propusnice mogu da dobiju građani koji su primili obe doze vakcine protiv korona virusa, ukoliko od druge doze nije prošlo više od sedam meseci (210 dana). Sertifikat nije validan ukoliko posle tog roka nije primljena treća doza.

COVID propusnice mogu da dobiju i oni koji imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test – ne stariji od 48 sati, pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca koji je urađen u državnoj laboratoriji, kao i koji su preležali COVID-19 u prethodnih sedam meseci. Nakon 210 dana od infekcije na osnovu tog kriterijuma ne može se dobiti COVID propusnica.

Kako će se proveravati COVID potvrde?

Sertifikat će COVID redarima u ugostiteljskim objektima moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu preko mobilnog telefona.

Kontrola objekata počeće u subotu, 23.oktobra, a kažnjavanje onih koji se ne pridržavaju novog propisa od ponedeljka, 25. oktobra.

COVID propusnice važiće i za svadbe i druge proslave u zatvorenom nakon 22 časa, a sprovođenje mera kontrolisaće komunalna milicija i sve inspekcije.

COVID propusnice neće imati fotografije, ali će redari u ugostiteljskim objektima i institucije nadležne za kontrolu mera moći da građanima zatraže lični dokument sa fotografijom, kako bi proverili da li je COVID potvrda verodostojna.

Više od 50 preminulih dnevno

Srbija poslednjih nedelja beleži više hiljada novozaraženih na dnevnom nivou, a oko 50 osoba dnevno premine od posledica korona virusa, Srbija je 9. oktobra je zvanično prešla broj od milion zaraženih od početka pandemije.

Ministarstvo zdravlja je 21. oktobra saopštilo da je 59 osoba preminulo za 24 časa od posledica COVID-19, a registrovano je 7.327 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Prema zvaničnim podacima, od početka epidemije u Srbiji je preminuo 9.331‬ građanin od ‬posledica bolesti COVID-19. U istom periodu registrovana su 1.078.032 slučaja zaraze.

XS
SM
MD
LG