Dostupni linkovi

Epidemiolog Radovanović: COVID propusnice u Srbiji kasno uvedene


"Virus ne gleda na satnicu, pa će do 10 uveče da nas pusti da radimo šta hoćemo", rekao je epidemiolog Zoran Radovanović za RSE, komentarišući uvođenje COVID propusnica posle 22 časa u ugostiteljskim objektima u Srbiji.
"Virus ne gleda na satnicu, pa će do 10 uveče da nas pusti da radimo šta hoćemo", rekao je epidemiolog Zoran Radovanović za RSE, komentarišući uvođenje COVID propusnica posle 22 časa u ugostiteljskim objektima u Srbiji.

Zakasnela je odluka o uvođenju COVID propusnica u Srbiji i neće imati potreban efekat, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) epidemiolog Zoran Radovanović.

"Skandalozno su sa tim zakasnili. To je trebalo uraditi još krajem leta", smatra Radovanović.

Prema odluci Kriznog štaba, COVID propusnice će biti obavezne samo za boravak u ugostiteljskim objektima posle 22 časa. Mera stupa na snagu u subotu, 23. oktobra.

Profesor Radovanović smatra da je to kompromisna odluka.

"To je ublažena mera jer se neće primenjivati 24 sata dnevno. Virus ne gleda na satnicu, pa će do 10 uveče da nas pusti da radimo šta hoćemo", dodaje Radovanović.

COVID propusnice mogu da dobiju građani koji su primili obe doze vakcine protiv korona virusa, ukoliko od druge doze nije prošlo više od sedam meseci (210 dana). Sertifikat nije validan ukoliko posle tog roka nije primljena treća doza.

COVID propusnice mogu da dobiju i oni koji imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test – ne stariji od 48 sati, kao i koji su preležali COVID-19 u prethodnih sedam meseci – nakon 210 dana od infekcije na osnovu tog kriterijuma ne može se dobiti COVID propusnica.

Sertifikat će COVID redarima moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu preko mobilnog telefona. Mera uvođenja COVID propusnica važiće i za svadbe i druge proslave u zatvorenom nakon 22 časa.

Epidemiolog Radovanović ocenio je da COVID propusnice mogu da daju rezultat jedino kao deo skupa epidemioloških mera, u koje spadaju i propisano nošenje maski u zatvorenom i zabrana okupljanja većeg broja ljudi.

"Mora da ide sve u paketu. Uz stalnu agitaciju za vakcinaciju građana, pa i obaveznu imunizaciju lekara i pripadnika javnih službi. Ne može parcijalna mera koja se odnosi samo na noćne sate u kafićima i restoranima da donese veliki rezultat", naveo je Radovanović.

Po podacima Vlade Srbije, prvom dozom na korona virus vakcinisano je 2.946.969 (54,6 odsto) građana, revakcinisano 2.834.971 (52,5 odsto), a trećom 792.411 (15 odsto).

Profesor epidemiologije Zoran Radovanović, koji je nekadašnji šef katedre i upravnik Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, ocenio je da nije bilo objektivnog razloga da Vlada ranije ne uvede COVID propusnice.

"Našom borbom protiv COVID-a 19 rukovodile su agencije za ispitivanje javnog mnjenja, a ne zdravstveni interesi. Odugovlačeno je zbog toga što su ankete pokazivale da bi bilo koja celishodna epidemiološka mera nepovoljno uticala na rejting vlasti, jer je većina glasača bila za 'slobodu' bez restrikcija", zaključio je Radovanović.

COVID propusnice uvedene su u Francuskoj 21. jula ove godine, u Grčkoj 13. septembra, Holandiji 25. septembra, u Italiji 15. oktobra.

Po podacima Ministarstva zdravlja, 20. oktobra, na dan kada je doneta odluka o COVID propusnicama, bilo je 7.745 novoinficiranih korona virusom za 24 sata i 58 preminulih.

XS
SM
MD
LG