Dostupni linkovi

Petričić: Vučić je razlog prekidanja saradnje sa 'Politikom'


Dušan Petričić
Dušan Petričić

Nedeljno izdanje dnevnog lista "Politika" izašlo je bez do sada redovnih karikature Dušana Petričića na naslovnoj strani, pošto je sa njim prekinuta višegodišnja saradnja. Petričić koji je svojim karikaturama oštro kritikovao vlast u Srbiji, kaže za RSE kako je uveren da je prekidanje saradnje posledica toga što je tema njegovih karikatura često bio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"U petak uveče me je na kuću pozvao v.d. glavnog urednika Žarko Rakić da me, s obzirom da se ništa nije promenilo od našeg poslednjeg susreta, obavesti da od 30. septembra 'Politika' prekida saradnju sa mnom a tome je pre mesec i po, dva, kada je on postavljen, prethodio naš susret na inicijativu jednog drugog urednika. Tada mi je saopštio da on, u principu, nema ništa protiv da crtam Vučića, doslovce se sve vrtelo oko Vučića, i da je to sve u redu, jedino ako bih hteo malo da smanjim, da ne bude baš tako često", kaže Petričić.

Objasnio sam im, dodaje Dušan Petričić, da radim karikaturu jednom u sedam dana.

"Kada bih je radio svaki dan, sasvim sigurno bih tokom nedelje imao po dve, tri druge teme koje bih mogao da pokrijem, ali unutar sedam dana nema šanse da neka vest bude značajnija od nečega što je uradio ili izgovorio Vučić. On je rekao: 'Ima tu i spoljne politike malo'. Odgovorio sam da volim spoljnu politiku i volim da ne radim stalno Vučića. I kad se namesti nešto što je vrlo značajno iz spoljne politike ili kulture, ja to pokrijem. To ću i raditi, 'samo vas molim da mi ne pravite odmah problem ako se dese jedna, dve karikature zaredom o Vučiću'. Oni su to oćutali", priča nam karikaturisa Petričić.

Dušan Petričić navodi da je potom zamolio uredništvo da ne smanjuje njegovu karikaturu "jer su počeli fizički da je smanjuju na stranici".

"Rekli su da su to tehnički razlozi. Ja kažem – nisu tehnički razlozi, znam koji su, a znate i vi. I meni je već tada bilo jasno da to neće dugo trajati. U petak sam dobio taj poziv da bi mi saopštio da nisam bio poslušan i dobar. Ono što je meni ružno je to da su danas objavili karikaturu drugog karikaturiste bez ijedne jedine reči objašnjenja. Mogli su bilo šta da kažu, to je neki pristojan i pošten odnos prema čitaocima. Ja bih to očekivao. Ali, oni se, na žalost, ponašaju prema čitaocima isto kao Vučić prema narodu – ja ću da vas vređam, a vi ćete da me volite", ocenjuje Petričić.

Rubrika Dušana Petričića na internet stranici "Politike"
Rubrika Dušana Petričića na internet stranici "Politike"


RSE: Da li mislite da je ovo samostalna odluka urednika "Politike" ili je rezultat pritiska sa viših nivoa?

Petričić: Ne mogu da tvrdim ništa, ali sam gotovo ubeđen da je on dobijao konstantne pozive, da li od glave ili od onih oko glave. To ja znam, jer su oni već jako dugo iznervirani zašto se to pušta i zašto to tako ide. Mogao je (urednik) i sam to da uradi jer mislim da je on njihov eksponent, simpatizer SNS-a (Srpska napredna stranka), ali cenim da bi to uradio odmah na početku.

RSE: Da li je, u tom smislu, bilo nekih reakcija ili pritisaka na vas?

Petričić: Mene nikada niko nije zvao ili pritiskao. Ja sam samo to slušao tu i tamo, ali se nisam mnogo interesovao jer sam hteo da radim svoj posao.

RSE: Jednom ste rekli da svojim karikaturama sublimirate gnev celog naroda, te da i sami morate da se iznervirate da biste nacrtali karikaturu. Može li se u nekoliko rečenica sažeti to što vas danas u Srbiji nervira?

Petričić: Imam utisak da sam se po svojoj profesiji nervirao umesto naroda, odnosno za narod. I verovao sam, a verujem i dalje, da za jedan dobar deo naroda izgovaram javno ono što oni misle. Mislim da živimo u jednom potpuno rasturenom društvu koje ne poseduje državu. Ovde nema države, nema institucija, imamo jednog čoveka koji bukvalno radi šta hoće.

Ja se za svog života ne sećam da smo to imali, izuzev određenu vrstu za vreme socijalizma, ali ja sam i u socijalizmu radio karikature. Osim činjenice da se nije smeo crtati Josip Broz Tito, ali to nije bilo nešto što se dogodilo za dve godine, već je to stvar koja se u celom istočnom bloku rađala godinama, sve ostalo je bilo moguće reći. I nikada, ni u socijalizmu, nisam trpeo nikakve pritiske, niti me je iko smenjivao. Koliko ja znam, što se "Politike" tiče od karikaturista, počev od Pjera Križanića, nikada se nije desilo da tako jednostavno i lako odstrane karikaturistu.

Karikatura Predraga Koraksića Coraxa
Karikatura Predraga Koraksića Coraxa


RSE: Kako tumačite to što ste, uprkos "oštrom peru", do sada opstali?

Petričić: Uprkos činjenici da sam vlastima išao na nerve, mene do sada nisu dirali jer su "Politikom" rukovodili neki pametni ljudi koji su kapirali da im puštanje mojih karikatura može biti neki alibi i da može da se kaže – evo, mi puštamo i jednu i drugu stranu.

I uprkos tome što se jako dugo nisam slagao sa mnogim tekstovima koje je "Politika" objavljivala, imao sam jasan cilj i ideju – hoću da kažem nešto što hoću da kažem, i dok "Politika" hoće da objavi, ja ću crtati. Inače bih iz nekih moralnih razloga odavno napustio "Politiku", ali sam hteo da imam mogućnost da kažem i oni su to puštali. I puštali su zato što su smatrali da time dokazuju da nema cenzure. Ali ovaj potez sada potpuno diskredituje tu celu ideju jer dokazuje, posle ove njihove izložbe "Necenzurisane laži", da ima cenzure i da je uvek bilo.

RSE: Šta vam govori to što je i karikatura došla na red?

Petričić: Mislim da je to jedan ozbiljan pomak. Do sada sam više puta rekao da karikaturiste političari tretiraju kao neku vrstu dvorskih budala i puštaju ih da se šale jer karikatura generalno ima neku poziciju šale, komiike. Politička novinska karikatura ima drugačiju ulogu i to je prvi kod nas počeo da radi Corax (Predrag Koraksić Corax) još onih davnih godina Slobodana Miloševića. To je karikatura koja mora da ima veoma veliku ozbiljnost i odgovornost prema društvu, budućnosti, politici, narodu, državi. Ovo mi govori da je potegnut jedan korak više i da to, kao što odavno znamo, neće na dobro izaći. Pitanje je samo koliko će dugo trajati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG