Dostupni linkovi

Članice "Pussy Riot" oslobođene, najavile nastavak borbe


Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova po izlasku iz zatvora, 23. decembar 2013.
Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova po izlasku iz zatvora, 23. decembar 2013.
U ponedjeljak su iz zatvora puštene dvije članice ruske grupe Pussy Riot, Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova, koje su nakon, u petak oslobođenog, bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog među najpoznatijim zatvorenicima koje je amnestirao predsjednik Vladimir Putin.

Članice grupe Pussy Riot bile su osuđene su na dvije godine zatvora za huliganizam i vjersku mržnju zbog punk molitve protiv Putina u moskovskoj Katedrali Krista spasitelja.

Evropska unija je pozdravila njihovo oslobađanje kao najavu promjena nabolje po pitanju zaštite ljudskih prava i vladavine prava.

“Oslobađanje dvije članice benda Pusi Rajot je pozitivno i nadamo se oslobađanju zatvorenih u takozvanom slučaju Bolotnaja kao i aktivista Greenpeacea. Ohrabrujemo Rusiju da sprovede reforme u cilju stvaranja transparentnog, nezavisnog i pouzdanog pravosudnog Sistema i poštuju preuzete obaveze o zaštiti ljudskih prava i vladavini zakona," kazao je Sebastien Brabant, glasnogovornik visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Tolokonjikova je neposredno nakon izlaska iz zatvorske bolnice u sibirskom gradu Krasnojarsku poručila da je svjedočila kako iznutra funkcionira “ruska totalitarna mašinerija”:

“Nisam se promijenila u zatvoru. Postala sam jača. Nadam se da ću moći da menjam situaciju u zemlji na bolje."

"Ja sam sazrela i upoznala sam državu iznutra, uvidjela totalitarnu mašineriju. Cijela država je građena po modelu zatvorskih kolonija. Zato je važno da se situacija promijeni. Kazneni zavodi i zatvori su lice države", kazale je ona.

Tolokonjikova je u Krasnojarsku bila u zatvorskoj koloniji, gdje je prebačena nakon štrajka glađu u znak prosvjeda zbog uvjeta i prijetnje smrću od strane dužnosnika u zatvoru u ruskoj republici Mordoviji.

Politička računica

Ona je novinarima izjavila da namjerava da se sretne sa Aljohinom da bi razmotrile zajednički projekat otvaranja organizacije za pružanje pomoći "političkim zatvorenicima u Rusiji".

"Mojim izlaskom sve počinje, jer je granica između slobode i neslobode veoma uska, u Rusiji, u autoritarnoj državi", rekla je Tolokonikova.

Aljohina je po izlasku iz zatvora u Nižnji Novgorodu rekla da ne bi tražila milost.

"Ali naredba o amnestiji je proslijeđena u kaznionicu. I ja sam bila tek tijelo koje je premješteno. Da je išta bilo do mene, da sam imala prilku odbiti amnestiju, to bih i učinila," rekla je Marija.

Njen suprug Pjotr Verzilov ovako je opisao izlazak Aljohinove iz zatvora:

"Marija je odvezena posebnim konvojem od kaznionice pa ulicama Nižnji Novgoroda, i onda je oslobođena“.

I Aljohina i Tolokonjikova najavile su nastavak borbe za ljudska prava u Rusiji i pozvale su na bojkot Olimpijskih igara u Sočiju.

Državna Duma, Donji dom ruskog parlamenta, prošlog tjedna jednoglasno je izglasala amnestiju koju je najavio Putin na godišnjoj konferenciji sa novinarima u Kremlju.

U činu milosti ruskog šefa države leži politička računica, mišljenje je poznavalaca prilika u Rusiji.

Slavlje za jednog čovjeka

Hodorkovsk ije na sličan način pušten iz zatvora nakon skoro deset godina.

Mihail Hodorkovski u Berlinu, 22. decembar 2103.
Mihail Hodorkovski u Berlinu, 22. decembar 2103.
On sam je nakon dolaska u Berlin ispričao da je bio probuđen u dva sata ujutro, da su ga zatvorski čuvari odveli do St Petersburga i onda „stavili“ na poseban let za Njemačku.

"Bilo je to u najboljoj maniri iz 70-tih godina," primjetio je sada slobodan, a prije odlaska u zatvor i vrlo bogat naftni tajkun.

U deset godina zatvora, svaki tren njegova života bio je nadgledan kamerama koje su bile postavljene iznad kreveta, na radnom mjestu, stolu u kantini, pa čak su se snimali i razgovori s odvjetncima.

Pregovori Zapada sa ruskim dužnosnicima trajali su više od dvije godine.

U njih je bio uključen "stari lisac", bivši šef njemačke diplomacije Hans-Detrich Gensher koji je iskoristio svoje berlinsko-moskovske veze kako bi osigurao Hodorkovskom izlazak iz zatvora bez priznanja krivice.

Na konferenciji za novinare u nedjelju, Hodorkovski je izjavio da nastavlja borbu za oslobađanje svoga kolege Platona Lebedeva, ali i drugih političkih zatvorenika.

Nema dvojbe da je Putin odlučio smekšati Zapad, ali i uljepšati imidž svoje zemlje uoči nadolazećih Zimskih olimpijskih igara u Sočiju u februaru 2014, smatraju analitičari i posmatrači Rusije.

Većina zapadnih lidera najavila je izostanak sa otvaranja Igara.

Upitan o mogućem bojkotu, Hodorkovski je rekao kako ne želi pokvariti ono što bi trebala biti proslava sporta, ali je priznao "da strahuje da Igre ipak ne budu slavlje samo za jednog čovjeka – Vladimira Putina“.
XS
SM
MD
LG