Dostupni linkovi

Hodorkovski apelovao da se pomogne političkim zatvorenicima


Mihail Hodorkovski na prvoj konferenciji za medije u Berlinu nakon oslobađanja
Mihail Hodorkovski na prvoj konferenciji za medije u Berlinu nakon oslobađanja
Bivši ruski naftni tajkun Mihail Hodorkovski, koga je pre dva dana ukazom pomilovao predsednik Rusije Vladimir Putin, održao je u nedelju prvu konferenciju za novinare gde je govorio o planovima za budućnost, Olimpijskim igrama u Sočiju i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, pri tom, ne pominjući zle reči i mržnju, javljaju nemački mediji. Kazao je da će učiniti sve što može da pomogne političkim zatvorenicima, ali da nema nameru da se aktivira u politici.

Hodorkovski je novinarima na "Čekpoint Čarliju" - nekadašnjem graničnom prelazu između Istočnog i Zapadnog Berlina, rekao da Putina nikada nije mrzeo i, ukazujući na to da je tek pre 36 sati oslobođen, naglasio da još ne može govoriti o budućnosti, da njegovi planovi nisu konkretni, pomenuo suprugu s kojom se mora dogovarati i zahvalio svima koji su mu pomogli.

"Ovde i danas sam saznao koliko puno mi je pomogla kancelarka Angela Merkel", rekao je Hodorkovski i na novinarsko pitanje o savetima zapadnim diplomatama kako da sarađuju s Putinom, rekao da on te savete ne želi da daje.

Zamolio je svetske političare da, kada ubuduće budu razgovarali sa šefom ruske države, "misle na to da on (Hodorkovski) nije bio poslednji politički zatvorenik Rusije".
Hodorkovski smatra Putina "teškim" čovekom i veruje da će Putin ostati pri svojim izjavama i neće biti doživotni predsednik Rusije.

Putin je, prema rečima Hodorkovskog, uvek "igrao oštru igru", posebno u njegovom slučaju. Istovremeno, Hodorkovski je rekao da je za vreme njegovog boravka u zatvoru, njegova porodica bila ostavljena na miru, da je i on sam zato pragmatičan i da osvetu ili mržnju nikada nije gajio.

Hodorkovski je naglasio da nema planove da se vrati biznisu.

"Ja sam, u okviru svoje karijere postigao sve ono što sam želeo. Bio sam šef velike, uspešne firme. Moja finansijska situacija od mene ne zahteva da radim, da bih zaradio novac. U vremenu koje mi je ostalo za aktivan poslovni život, želim da vratim dugove i to ljudima, koji od mene to s pravom očekuju - ljudima koji su u zatvoru. Kako bi to konkretno trebalo da izgleda, dajte mi malo vremena, malo više od 36 sati", rekao je Hodorkovski.

Kada je reč o učešću ili bojkotu Olimpijskih igara u Sočiju, Hodorkovski je naglasio da je to praznik miliona ljudi i sporta i da to ne treba da bude narušeno. Međutim, istovremeno upozorio da tu Olimpijadu ne treba pretvarati u praznik za Putina.

Govoreći o svojim planovima, Hodorkovski je istakao da još ne zna koliko dugo će ostati u Nemačkoj, gde je dobio vizu na godinu dana i da ne želi da se vrati u Rusiju, pošto nema garancije da bi, kasnije, kako je rekao, mogao da napusti tu zemlju.

U svom saopštenju, koje je pročitao stojeći, elegantno obučen u tamno plavo odelo, i u kome nije pominjao Putina, Hodorkovski je rekao da njegov slučaj treba posmatrati kao "simbol da angažman civilnog društva može voditi ka tome da se politički zatvorenici oslobode" i zahvalio svima, koji su pomogli u njegovom oslobađanju.



Hodorkovski, čija žena i deca, koji žive u Švajcarskoj, u ponedeljak treba da stignu u Berlin, rekao je da prvo želi da provede vreme s porodiom.

Kada je reč o detaljima njegovog oslobođenja, samo je naveo da se u bivšeg šefa nemačke diplomatije Hansa Ditriiha Genšera može imati poverenja, a mediji pišu da su Genšerove zasluge za slobodu ovog nekadašnjeg najpoznatijeg ruskog zatvorenika i tajna diplomatija nekadašnjeg ministra, velike.

Hodorkovski je, takođe, rekao da svim srcem želi da bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko bude oslobođena zatvorske kazne, koju služi zbog presude za zloupotrebu službenog položaja.

Hodorkovski je izjavio da neće finansirati opozicione snage u Rusiji. Kako je javila agencija Itar-Tass, nekada najbogatiji čovek Rusije je novinarima u Berlinu rekao i da bi bio "uznemiren ukoliko bi ga smatrali sponzorom opozicije". Istovremeno, Interfaks prenosi da je Hodorkovski rekao i da ruski zakon, ako se vrati u Rusiju, može da mu ne dozvoli da ponovo ode u inostranstvo.

Hodorkovski je pre dva dana pomilovan i oslobođen iz zatvora ukazom predsednika Rusija Vladimira Putina i trenutno se nalazi u Nemačkoj.

On je ranije u interevjuu ruskom listu "Nju tajms" rekao da se neće uključivati u politiku i da neće tražiti povraćaj imovine svoje nekadašnje naftne kompanije "Jukos".

Nekada najbogatiji čovek Rusije je, takođe, naglasio da će se vratiti u zemlju samo ako bude siguran da iz nje ponovo može da izađe.

U maju 2005. godine sud u Moskvi je osudio Hodorkovskog i bivšeg čelnika banke "Menatep" Platona Lebedeva na devet godina zatvora za malverzacije i utaju poreza, a kazna je potom smanjena na osam godina. U drugom predmetu, sud je 30. decembra 2010. Hodorkovskog i Lebedeva kaznio na 14 godina zatvora zbog nelegalnog prisvajanja i legalizacije novca stečenog kriminalom, uz uzimanje u obzir prve kazne. Moskovski gradski sud potom je ublažio kaznu na 11 godina, a Vrhovni sud za još dva meseca, tako da bi Lebedev trebalo da izađe na slobodu u maju, a Hodorkovski je trebalo da bude pušten u avgustu 2014. Nakon sudskog procesa veliki deo nekadašnje imperije "Jukos" je na licitaciji prodat državnom energetskom koncernu "Rosnjeft".
XS
SM
MD
LG