Dostupni linkovi

Hodorkovski u Berlinu: Oslobađanje tražio radi majke, nije priznao krivicu


Mihail Hodorkovski jeste tražio da bude pušten na slobodu, ali nije priznao krivicu, saopštio je do danas najpoznatiji ruski zatvorenik nakon puštanja na slobodu.

”Pitanje priznavanja krivice nije pominjano“, navodi se u saopštenju izdatom danas.

Nekoliko sati po puštanju na slobodu sletio je na berlinski Šoenfild aerodrom, gdje ga je sačekao bivši njemački ministar vanjskih poslova Hans Ditrih Genšer.

Njemčka kancelarka Angela Merkel navela je da je Genšer odigrao veoma važnu ulogu u “pregovorima iza scene” da bi se osiguralo puštanje na slobodu Hodorkovskog.

"Ne želim da se bavim razlozima sada. Prije svega bilo je važno ne zaboraviti ga i držati pažnju na toj temi. Drugo, postojala je šansa koja je iskorišćena. Ovo je dobra poruka“, saopštila je Merkel zadovoljna ishodom.

Jedan od ruskih opozicionara, bivši vicepremijer Boris Nemtsov rekao je kako u činu pomilovanja vidi i činjenicu da su zapadni lideri najavili bojkot Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

"Prije svega zbog lidera EU, ali i predsjednika SAD Baracka Obamu koji ne želi da dođe, a poziv je odbio i potpredsjednik Džo Bajden.“

Nemtsov smatra da je ovo veliki dan zas Rusiju:

„Veoma sam srećan zbog Miše.Mislim da je to najvažniji događaj u ovoj godini, makar ovdje u Rusiji. Nadam se da će Miša imati šansu da vidi svoju majku koja je veoma bolesna, svoju djecu i ženu i bude sa porodicom.“

Pavel Khodorkovski
Pavel Khodorkovski
Sin Mihaila Hodorkovskog, Pavel, je za CNN izjavio da mu se otac osjeća dobro.

„Imao sam kratak razgovor odmah po njegovu dolasku u Njemačku. Dobro je, veoma je srećan što je konačno izašao iz zatvora. Jedva čeka da nas vidi i ja ću takođe otputovati večeras tamo.“

Poznata aktivistkinja za ljudska prava Ljudmila Aleksejava kaže da je teško procijeniti šta se dogodilo.

„Ali mogu reći jednu stvar. Čin milosrđa je uvjek čin milosrđa i uvjek je lijep. Još je više dobrodošao ako imamo na umu činjenicu da naš predsjednik već dugo nije pokazivao znake milosrđa.“

Putinovi razlozi

Mihail Hodorkovski izašao je iz zatvora nakon što ga je u četvrtak pomilovao ruski predsjednik Vladimir Putin. Hodorkovski se u zatvoru nalazi od 2003. godine, a prema rečima Putina, zatražio je pomilovanje iz humanitarnih razloga, odnosno zbog bolesti majke. Nekad najbogatiji Rus, više puta je izjavio da neće tražiti pomilovanje od Putina jer bi to bilo jednako priznanju krivice.

Mnogi u Rusiji sumnjaju da je bolest majke Mihaila Hodorkovskog pravi razlog za njegovo oslobađanje.

Analitičari procenjuju da Putin pokušava da ublaži međunarodne kritike o stanju ljudskih prava u Rusiji uoči zimskih Olimpijskih igara koje se održavaju u februaru u Sočiju.

Izlazak Hodorkovskog iz zatvora u regionu Karelija na severnozapadu Rusije, potvrdio je njegov advokat Vadim Klugvant. “Izašao je iz zatvorske kolonije. To je sve što mogu da kažem u ovom trenutku”, kazao je Klugvant za Rojters, dodajući da ne zna za planove svog klijenta.

Bivši tajkun je ručao u petak u kantini zatvora u Segezi, dok su zatvorske službe pripremale dokumente za njegovo oslobađanje.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u petak ukaz o pomilovanju bivšeg naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog, koji je u zatvoru deset godina, objavio je Kremlj i naveo da ukaz stupa na snagu odmah.

"Rukovođen humanitarnim principima nalažem da Mihail Borisovič Hodorkovski bude oslobođen pre isteka kazne. Ovaj ukaz stupa na snagu odmah", navodi se u kratkom saopštenju ruskog predsednika koje je objavio Kremlj.

Putin je dan ranije neočekivano izjavio da je Hodorkovski nedavno od njega lično zatražio pomilovanje.

Vladimir Putin
Vladimir Putin
“Nedavno mi je Mihail Hodorkovski pisao sa molbom da ga pomilujem. Već je proveo 10 godina u zatvoru. To je ozbiljna kazna. On se poziva na humanitarne razloge… njegova majka je bolesna. Imajući u vidu ove okolnosti, uskoro će biti potpisana odluka o pomilovanju”. Putin je tom prilikom rekao da bivši naftni magnat ne treba da strahuje od trećeg procesa.

Njegovi advokati i majka Marina su u četvrtak rekli da ne znaju ništa o tom zahtevu za pomilovanje Hodorkovskog.

“Nemam nikakve informacije. Ne znam ništa više nego drugi ljudi. Naravno, veoma sam srećna, ali još ne shvatam šta se dešava”, kazala je Marina Hodorkovski.

Međutim, mnogi u Rusiji sumnjaju da je bolest majke Mihaila Hodorkovskog pravi razlog za njegovo oslobađanje. Analitičari procenjuju da Putin pokušava da ublaži međunarodne kritike o stanju ljudskih prava u Rusiji uoči zimskih Olimpijskih igara koje se održavaju u februaru u Sočiju. Hodorkovski je amnestiran u velikoj akciji u kojoj je pomilovano još 20 hiljada zatvorenika, među njima i 30 aktivista “Grinpisa” (Green Peace) i dve članice rok pop benda “Pusi rajot”.

Mnogi Rusi koji su u prošlosti bili protiv Hodorkovskog kao najbogatijeg tajkuna, sada gledaju na njega kao opozicionu intelektualnu snagu. Postavlja se pitanje da li će se Hodorkovski politički aktivirati, kao što je to uradio pre nego što je zatvoren, i da li će predstavljati političku pretnju Putinu.

Hodorkovski (50), koji je bio na čelu najveće naftne kompanije u Rusiji “Jukos” i smatran je najbogatijim čovekom u zemlji, uhapšen je 2003. i osuđen 2005. na 13 godina zatvora po optužbi za izbegavanje poreza, odnosno pranje novca i korupciju u aferi za koju mnogi tvrde da je bila obračun vlasti s biznismenom koji je kritikovao Kremlj i finansirao opoziciju.

Ta presuda mu je povećana na 14 godina posle drugog suđenja 2010. za "krađu nafte i pranje novca" od 23,5 milijardi dolara.

Moskovski sud mu je u decembru 2012. smanjio kaznu zatvora na 11 godina, što znači da bi iz zatvora trebalo da izađe u avgustu 2014. godine.

Njegova bivša pravna zastupnica Svetlana Bahmina, koja je takođe provela tri godine u zatvoru, kazala je prethodno za Radio Slobodna Evropa da je zabrinuta zbog svega što se dešava.“Nije važno kako će izaći iz zatvora, ukoliko se to odmah desi. On nema ništa više da dokazuje. Sve je već dokazao sebi i drugima. Sada je najvažnije da bude sa najbližima. Smatram da ga je jedino ozbiljan zdravstveni problem u porodici mogao da natera da zatraži pomilovanje. To je svakako zabrinjavajuće”.

Advokati Platona Lebedeva, bliskog saradnika Mihaila Hodorkovskog koji je takođe 2005. osuđen na devet godina zatvora po optužbi na izbegavanje poreza – izjavili su da će se sastati sa njim u zatvoru u petak da bi razmotrili dalje pravne korake imajući u vidu oslobađanje Hodorkovskog.

Pogledajte komentare (13)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG