Dostupni linkovi

Članice Pussy Riot dobile po dve godine zatvora za "huliganizam" u crkvi


Članice benda Pussy Riot proglašene krivima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Članice benda Pussy Riot proglašene krivima

Sud u Moskvi u petak je proglasio Mariu Aljokinu, Nadeždu Tolokonikovu i Jekaterinu Samucevič krivima za huliganizam motivisan verskom mržnjom, zbog upada u Hram Hrista spasitelja i sviranja pesme o predsedniku Vladimiru Putinu i odredio im zatvorske kazne od po dve godine.

Sudija Marina Sirova, čitajući presudu, rekla je da su akcije optuženih "grubo narušile društveni poredak."

"Tolokonikova, Samucevič i Aljokina su počinile akt huliganizma i grubo prekršile javni red pokazujući očigledno nepoštovanje prema društvu", kazala je sudija Sirova.

Navela je da je njihova "pank molitva" politički čin protiv podrške koju je Ruska pravoslavna crkva pružila Vladimiru Putinu.

Ona je tokom čitanja presude kazala da devojke nisu pokazale kajanje ni poštovanje prema društvenim pravilima, kao i da su uvredile osećaje pravoslavnih vernika. Ona je kazala i da su pojedinci njihov nastup u februaru ocenili kao blasfemiju.

Ispred suda u Moskvi za vreme i posle čitanja presude održavale su se demonstracije, a kako javlja Interfax, policija je uhapsila čelnika Levog Fronta Sergeja Odaltsova koji je pokušao da uđe u zgradu suda.

I bivši šahovski šampion i opozicioni vođa Gari Kasparov među 30-ak je osoba uhapšenih u petak pred sudom u Moskvi. Na televizijskoj snimci vidi se kako policajci guraju Kasparova u "maricu" dok on zahteva da mu kažu gdje ga vode.

Na njegovom Facebook profilu kasnije je objavljeno: "Nije došao protestovati, nego je jednostavno bio ondje. Policija ga je okružila i strpala u kombi".

Nedugo zatim objavljena je fotografija Kasparova u "marici" uz popratni tekst: "Nalazi se u policijskoj stanici. Pretučen je, ali kaže da je dobro. Nije siguran šta sledi. Čini se da policija čeka naredbu 'odozgo'".

Ruska novinska agencija objavila RIA Novosti je kasnije da je Kasparov ugrizao policajca. Prema agenciji, Kasparov je policajca ugrizao za prst i ruku te mu je pružena pomoć ljekara. Incident se istražuje, rekao je glasnogovornik moskovske policije.

Inače, članice benda Pussy Riot nalaze se već više od pet meseci u zatvoru zbog pomenute, kako je one zovu, “pank molitve”.

Sve tri su negirale nameru vređanja vernika, a tužilac je tražio kaznu od tri godine. Izricanje presude počinje u 15 časova po lokalnom vremenu (11 časova po srdnjeevropskom).

Članice benda tvrde da je njihov upad u Hram Hrista spasitelja 21. februara ove godine bio protest protiv jakih veza države i crkve i vrlo jasne podrške patrijarha Kirila Putinu u toku predizborne kampanje.

(FOTOGALERIJA: Policija privodi učesnike skupa podrške za Pussy Riot ispred suda u Moskvi, 17.8.2012.)

Bela kuća izrazila je u petak razočaranje zbog odluke suda u Moskvi. Prtparol Bele kuće Džoš Ernest je kazao da su SAD "ozbiljno" zabrinute zbog načina na koji ruski pravosudni sistem tretira tri mlade žene.

Paul McCartney, Madonna, Bjork, Sting, Faith No More i mnogi drugi muzičari pridružili su se zapadnim vladama u osudi procesa protiv Pussy Riot.

Mihail Fedotov, šef Saveta za ljudska prava predsednika Rusije, nazvao je suđenje “sramotnim” dan pre presude.

Sudija koja je donela odluku je pod zaštitom jer je, kako javlja ruski servis RFE, primio pretnje.

Tokom nedavne posete Londonu Putin je rekao da članice benda ne bi trebale biti prestrogo kažnjene.

(FOTOGALERIJA: Pussy Riot - rani dani)

Od inauguracije Putin je potpisao niz kontroverznih zakona i odredbi kojima su NVO proglašene stranim agentima, kojima se smanjuje sloboda na internetu i donose veće kazne za opoziciono delovanje.

Istraživanja javnog mnenja pokazuju da mnogi građani Rusije smatraju da članice benda ne bi trebalo više da sede u zatvoru.

Međutim, Vladimir Burmatov iz Jedinstvene Rusije je rekao prije suđenja da zaslužuju kaznu jer su uvredile pravoslavne vernike.

"To je bilo svesno delo. One su bile svesne gde su, šta rade i zašto u tom trenutku. Pripremale su se za to. Njihova izjava da su napravile grešku došla je tek kad su se trebale obratiti medijima. Nije to bila greška, radile su svoj posao” kazao je Burmatov.

VIDEO: Pussy Riot - Post punk molitva
XS
SM
MD
LG