Dostupni linkovi

Pussy Riot i Srbija: Nasilna video igra za podršku Rusiji


Podrška u Škotskoj
Podrška u Škotskoj
Sloboda za Pussy Riot! – sa ovim zahtevom će u petak, u danu izricanja presude članicama ruskog punk benda zato što su u moskovskoj crkvi izvele performans protiv Putinovog režima, demonstrirati ceo svet. Iako grupa na društvenoj mreži Facebook poziva na okupljanje i u Beogradu, daleko su se bolje umrežili ultradesničari i kreirali online igricu pod nazivom „Pucaj u Pusi Rajot – smrt neprijateljima!“. Retko je ko u Srbiji na ovo reagovao.

Protesti podrške devojkama kojima će, posle gotovo pola godine provedenih iza rešetaka, biti izrečena presuda po optužbi za huliganizam i širenje verske mržnje jer su u hramu Hrista Spasitelja otpevale pesmu protiv ruskog predsednika, najavljeni su u Parizu, Berlinu, Londonu, Moskvi, Njujorku, Vašingtonu, Madridu, Barseloni, Pragu, Dabilnu i brojnim drugim gradovima sveta. U Beogradu - tek malobrojna grupa članova na Facebook-u najavljuje skup ispred ruske ambasade.

“Krenulo je potpuno spontano, tako što sam otišla na njihov sajt i videla da nema Beogarda. To me je jako iznerviralo. Plan je da se skupimo i da održimo minut ćutanja za slobodu govora u Rusiji i Srbiji. Naša poruka je jasna – ne želimo da stojimo sa strane i posmatramo, želimo da reagujemo. Ali, zaista ne očekujem mnogo ljudi, ako se pojavi između pedeset do sto ljudi, biće ok “, kaže za RSE Biljana Marinković koja je uputila poziv na skup.

Za razliku od ovog dela društva, ultradesničari u Srbiji su, baš kao i uvek, mnogo glasniji i organizovaniji. Uz podršku ruskim vlastima, već su napravili i online igricu u kojoj cilj upucati članice benda Pussy Riot. Autori iz “SNP Naši” u saopštenju navode da im je “cilj dа pruže podršku ruskom nаrodu u odbrаni od pošаsti i smicаlicа koje u Rusiji pokušаvаju dа sprovode obаveštаjne službe sа ciljem rаzrušаvаnjа ruskog društvа i držаvnosti.”

„Igricа nije poziv nа ubistvo člаnicа ove monstruozne grupe, jer je nаš zvаnični stаv dа ih posle zаtvorа u kojem se trenutno nаlаze trebа poslаti u ludnicu, аli ne i ubiti, nego prevаspitаti i lečiti,” navodi se još u saopštenju.

Pussy Riot u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi
Pussy Riot u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi
Iako se ograđuju od poziva na ubistvo, reč je o organizaciji koja je pred Ustavnim sudom u procesu zabrane zbog širenja nacionalne, rasne i verske mržnje.

Poznati su po “bratskim odnosima sa Rusijom”, a njima bliski aktivisti prisutni su na severu Kosova, gde su u danima “balvana i barikada” uslikani rame uz rame sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Konuzinom.

U Tužilaštvu se ne oglašavaju povodom pitanja ima li u njihovom poslednjem potezu elemenata krivičnog dela, iako iz nevladinih organizacija poručuju da bi za to moglo biti osnova. U svakom slučaju, izuzetno je opasno, upozorava u izjavi za RSE bloger Tibor Jona.

“To je samo nastavak tog opšteg divljaštva koje kod nas vlada. Ko ume da bije, ko ume da ubija i otima, taj će da preživi, a svi ostali – više sreće u sledećem izvlačenju. Tek to je bizarno u konekstu hrišćanskog svetonazora i organizacija koje za sebe tvrde da baštine hrišćanske vednosti. Kod nas je to posebno opasno, jer smo mi društvo sa potpuno uništenim sistemom vrednosti. Više ne možete da se uhvatite ni za šta i da kažete: evo, ovo je vrednost iza koje stojimo svi kao društvo“, ocenjuje Jona.

Potvrda uticaja SPC-a

Nasuprot „Našima“ stali su u Srbiji malobrojni. Na pritvaranje članica ruskog benda javno je reagovao samo NLO - novosadska lezbejska organizacija koja je sa nekolicinom građanskih udruženja iz Srbije i Vojvodine uputila podršku bendu Pussy Riot. Za jednu od potpisnica peticije, Jovanku Todorović iz Labrisa ovaj je slučaj još jednom potvrdio jak uticaj Srpske pravoslavne crkve u Srbiji.

„Kako je naša javnost reagovala najbolje se može videti po tome što je ćutala, a ono što sam videla po komentarima ispod tekstova je zaista katastrofalno. U smislu – eto, tako im je i trebalo, malo je tih sedam godina zatvora, bezbožnici itd. Ovde se vidi jedna velika neosvešćenost ljudi o ljudskim pravima“, navodi Jovanka Todorović.

Podsećamo, članice benda Pussy Riot upale su uoči izbora u Rusiji u hram Hrista Spasitelja i uz performans otpevale pesmu "Bogorodice, progoni Putina". Cilj im, kako su objasnile pred sudom, bio da iskažu nezadovoljstvo pozivom poglavara Ruske pravoslavne crkve da se glasa za Putina, kao i vladina politika ograničavanja političkih sloboda građana.

Nisu izrekle nijedu uvredu na rečun vernika, niti su, kako su navele, oni bili tema njihovog performansa. No, sistem je udario nesrazmerno sprovedenom delu - više od pet meseci privora za tri devojke i zahtev tužilaštva za kazne od po tri godine zatvora. Reagovao je čitav svet, a pozivi za oslobađanje stigli su od niza svetskih političara i zvezda, ruskih javnih ličnosti, kao i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Andrej Nosov
Andrej Nosov
Tišina u Srbiji je za Andreja Nosova iz Fondacije Hartefakt očekivana.

Uz nezainteresovanost društva za sve ono što se događa izvan njihovog dvorišta tu je, ocenjuje, i gotovo mitomanski odnos prema Rusiji.

„Ta, nazovimo je ’patriotska veza’ koja postoji između nas i Rusa jeste jedan čvrst osnov zbog kog nema reakcija – ’mi i Rusi smo slovenski narodi koji se pomažu, mi ćemo to zajedno, Putin je pravi čovek’ ... To svakako ima veze. Da se ovakvo kršenje ljudskih prava događa u Americi, verujem da bi velika većina stanovništva u Srbiji imala neku vrstu reakcija.Mi smo ovde stalno u nekakvom strahu: ko smo mi, šta je naš odnos prema Evropskoj uniji, šta je naš odnos prema Rusiji? Ovde govorim o političkoj eliti, a onda imate običan svet koji je izgubljen zbog nedostatka političkog pravca koji bi trebalo da postoji. Mi generalno ne reagujemo. Nismo reagovali ni na ono što se dešava, nismo reagovali ni kad se dešavalo mnogo bliže, a kamoli kad se radi o kilometrima udaljenim zločinima i kršenjima ljudskih prava“, navodi Nosov.

Za razliku od svetski poznatih pevača i pevačica kao što su Madona, Sting, Bjork, slodarnost i podrška iz Srbije nije stigla ni od, ako ne popularnih, a ono bar alternativnih bendova.
XS
SM
MD
LG