Dostupni linkovi

Presuda za Pusi Rajot 17. avgusta, Madona traži oslobađanje


I Madona podržava "Pussy Riot"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00
Direktan link

I Madona podržava Pusi Rajot

Presuda članicama ruske feminističke pank grupe "Pusi rajot" za performans protiv predsednika Vladimira Putina u glavnom Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi biće izrečena 17. avgusta, objavio je sudija nakon što su optužene iznele svoje završne reči upoređujući svoje suđenje sa erom Staljinove represije.

Pop zvezda Madona u utorak uveče je na koncertu u Moskvi u protestnom govoru pozvala ruske vlasti da poštuju pravo na slobodu izražavanja i oslobode članice "Pusi rajots", nekoliko sati nakon što je tužilac zatražio trogodišnje kazne za tri mlade žene jer su uoči predsedničkih izbora u februaru izvele akciju u kojoj su otpevale pesmu "Bogorodice, progoni Putina".

Članica grupe Nadežda Tolokonikova upitala je ko bi pomislio da “nas naša nedavna velika i zastrašujuća istorija staljinističkog terora nije ničemu naučila.

"Čoveku se plače kada vidi kako metode srednjovekovne inkvizicije primenjuju u policijskom i pravosudnom sistemu naše. Ali, od kako smo uhapšene ne možemo više ni da plačemo. Zaboravile smo kako je plakati”.

Maria Alokina je rekla da akcija Pusi rajota u crkvi nije bila protiv Putina lično već protov sistema čiji je on simbol postao.

Najgora stvar koju sudije mogu da joj urade, rekla je ona, je da joj oduzmu “tzv. slobodu, jedinu vrstu slobode koja postoji u Ruskoj federaciji”. “Niko ne može da mi uzme moju unutrašnju slobodu”, rekla je Alokina.

"Trebalo je da hiljade ljudi širom sveta podignu svoj glas kako bi dokazali očigledno a to je da smo nas tri nevine. Nas tri smo nevine. Čitav svet to kaže,” rekla je Alokina.

Jekaterina Samucevič izjavila je da je akcija Pusi rajota razbila imidž ljubazne i brižne crkvene vlasti u Rusiji.

"Naša zemlja je sekularna i zvanične strukture ne mogu da se stope sa crkvom,”
rekla je Samutsevič.

"S jedne strane, očekujemo okrivljujuću presudu, dakle, mi nismo ništa u poređenju sa pravnom mašinerijom, i mi tu gubimo. S druge strane, mi pobeđujemo. Čitav svet vidi da je slučaj protiv nas isfabrikovan. U očima međuanorodne zajednice Rusija je još jednom prikazana sasvim drugačije nego što to Vladimir Putin pokušava da učini”, dodala je ona.

"Neodgovarajuća odeća i neprimereno ponašanje"
Madonin govor tokom njenog koncerta u Moskvi trajao je duže od šest minuta:
"Želim da kažem nekoliko reči o Pusi rajot. Blagoslovena sam što sam iz zemlje u kojoj imam pravo da izrazim svoje mišljenje. OK? Ali, moj san i moja molitva je da svako na svetu ima to pravo – ne samo ovde u Rusiji već i u Francuskoj, Iranu, svuda u svetu. Kao ljudska bića treba da imamo pravo da izrazimo svoje mišljenje i da i nakon toga budemo tretirani kao ljudska bića”.
Madona je izazvala oduševljenje publike kada je izgovorila imena sve tri devojke članice grupe i rekla:

“Ja se molim za njihovu slobodu”.
Kao deo protesta Madona je na leđima ispisala reči pesme grupe Pusi rajot:
"Znam da svako od vas ovde, ako ste ovde kao moji fanovi, oseća da Pusi rajot zaslužuju da budu slobodne. OK? Dakle, ove tri devojke koje su u zatvoru pet meseci, koje sada prolaze kroz suđenje, ja se molim za vašu slobodu. Mi se svi molimo za vašu slobodu. I, hajde da se nadamo da ćemo jednog dana zaista živeti u svetu ispunjenom mirom, slobodom i tolerancijom.”
Istovremeno je i Evropska unija saopštila da je sve zabrinutija zbog slučaja ruske pank muzičke grupe "Pusi rajot" i pozvala je Rusiju da poštuje međunarodne obaveze, posebno pravo na pravedno suđenje.

Tužilac je naveo da su se članice pank grupe pojavile u hramu u "krajnje "neodgovarajućoj odeći, u izazovnim haljinama jarkih boja", a da je njihovo ponašanje bilo "vulgarno, izazivajuće i cinično".

Podrška iz celog sveta
One odbijaju krivicu, navodeći da nisu nameravale da povrede osećanja vernika, već da su istupile protiv suvišnog zbližavanja Ruske pravoslavne crkve i vlasti.
Samucevič je rekla da nisu one napravile od Hrama Hrista Spasitelja političku tribinu već da je patrijarh Kiril to uradio svojim brojnim izjavama tokom izborne kampanje:
“Da smo u katedrali pevale Bogorodice, spasi Putina i Bogorodice nemoj postati feministkinja sada ne bismo sedele ovde.”
Advokat odbrane Violeta Volkova rekla je da ove tri žene nisu na sudu zbog igre u crkvi, pogrešne odeće na pogrešnom mestu ili pogrešne molitve već zbog svojih političkih stavova:
"Rusija nije videla suđenje za bogohuljenje 95 godina, od 1917. U 2012., vreme je vraćeno unazad – unazad u srednji vek”.
Ako ih optuže, to će biti sramota i za državu i za Rusku pravoslavnu crkvu, izajvila je predsednica nevladine Helsinške organizacije za zaštitu ljudskih prava Ljudmila
Aleksejeva: ”Poludeli su.''
Devojke iz Pusi rajot ranije su podržali glumac Deni De Vito, grupe Hu, Palp, Pet šop bojz, Red hot čili pepers, Franc Ferdinand, Feit no mor i pevači Stiven Fraj, Sting, Piter Gebriel i pevačica Nina Hagen.
Putin je početkom avgusta novinarima izjavio da u akciji Pusi rajot "ne vidi ništa dobro", ali da "ih baš tako strogo ne treba osuditi".
XS
SM
MD
LG