Dostupni linkovi

Civilna zaštita Federacije BiH naredila preraspodjelu zdravstveniih radnika


Zdravstveni centar Saraj Polje u Sarajevu
Zdravstveni centar Saraj Polje u Sarajevu

Štab civilne zaštite bosanskohercegovačkog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, proširio je na sjednici u srijedu naredbe za suzbijanje širenja korona virusa.

Kantonalnim kriznim štabovima naređeno je da preraspodijele radno vrijeme zdravstvenih radnika, saradnika i ostalih uposlenika u zdravstvenim ustanvama te ih usklad sa potrebama i aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Također se naređuje zdravstvenim ustanovama da specijalizante i subspecijalizante koji stažiraju, ili su po bilo kom drugom osnovu na edukaciji izvan zdravstvene ustanove čiji su zaposlenici, prema potrebama povuku i angažiraju za rad u matičnoj zdravstvenoj ustanovi.

Štabovima civilne zaštite na svim nivoima je naređeno da stave na raspolaganje jedinice civilne zaštitekao i dodatne snage i sredstva higijensko-epidemioloških službi iz sistema zdravstvenih usluga, javnih komunalnih preduzeća i privrednih društava za provođenje pojačanih vanrednih mjera odvoza smeća, čišćenja, pranja i dezinfekcije – posebno gradskih ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parking i prostora koji su popločani.

Štab civilne zaštite Fedreacije Bosne i Hercegovine ovim je mjerama proširio set od 16 mjera donesenih u utorak kojima se svim nivoima vlati, te privrednim društvima i građanima nalaže postupanje u skladu s Odlukom o proglašenju stanja nesreće, uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Mjere koje su donesene u srijedu stupaju na snagu odmah.

XS
SM
MD
LG