Dostupni linkovi

Cipras u istorijskoj poseti Skoplju


Cipras stigao u Skopje
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Grčki premijer Aleksis Cipras u Skoplju je danas poručio da je poseta grčke delegacije Severnoj Makedoniji istorijski korak za Balkan, te obećao podršku makedonskim vlastima na putu ka EU.

"Ovo je prva zvanična poseta grčkog premijera vašoj zemlji. Izgubili smo mnogo vremena i sada moramo trčati i ubrzavati jer smo izgubili tri decenije. Moramo preći sve jazove i premostiti ih. Da završimo sa istorijom ratova i narativa podela i da pokušamo izgraditi novi narativ zajedničke saradnje i razvoja", rekao je grčki premijer na zajedničkoj pres-konferenciji sa domaćinom, premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim.

Grčka će nastaviti da podržava Severnu Makedoniju u njenim naporima da nastavi sa neophodnim reformama i postane deo EU, precizirao je predsednik Vlade Grčke.

"Naša zvanična poseta predstavlja istorijski korak prema napred i za Balkan i za Evropu. Mi smo ovde da bi našli rešenja i da gledamo napred, da gradimo mostove umesto zidova", rekao je Cipras.

Grčki premijer je kazao kako je dogovoreno da nivo diplomatskih odnosa sa sadašnjih kancelarija za vezu bude unapređen na nivo ambasada.

Dogovor u oblasti odbrane koji su danas potipisala nadležna ministarstva dve zemlje Cipras je ocenio kao dokaz da je Grčka voljna da pomogne u izgradnji obrambenih mogućosti i kapaciteta Severne Makedonije. Dogovor obuhvata saradnju u nekoliko oblasti: obuci, obrambenoj industriji, sajber odbrani, te vojno-obaveštajnoj.

Dvojica premijera su istakli da je glavni fokus današnjih razgovora ekonomska saradnja, jer se "trebaju premostiti jazovi iz prošlosti i izbeći dvostruko oporezivanje".

"Ubeđen sam da će ova poseta i naša posvećenost jačanju prijateljskih odnosa biti prepoznati kao snažan signal za podršku svim inicijativama o poboljšanju međususedskih odnosa u regionu", rekao je premijer Zaev.

Govoreći o velikom značaju Dogovora iz Prespe, koji su prošle godine postigli upravo Cipras i Zaev, i odnosu sa svojim grčkim kolegom, on je poručio da je proteklih meseci "stekao dobrog prijatelja".

"Aleksis je moj drug i prijatelj naše zemlje. Toplo preporučujem svima da gradimo prijateljstvo sa našim susedom - Grčkom, kao i sa drugim našim susedima", istakao je Zaev.

Premijeri Zaev i Cipras, kao i ministri obe zemlje, potpisali su više dogovora o intenziviranju bilateralne saradnje. U okviru zajedničke sednice Visokog saveta za saradnju među dve zemlje, šefovi vlada su potpisali i Akcioni plan o jačanju sveobuhvatne saradnje u skladu sa Dogovorom iz Prespe.

Grčki premijer predvodi delegaciju u kojoj su ministri i predstavnici iz više od 70 kompanija, koji učestvuju i na biznis forumu. Cipras je ovih dana rekao da očekuje da će grčki preduzetnici igrati vodeću ulogu u ekonomskom razvoju Severne Makedonije zbog važnog i pozitivnog trenutka koji je stvorio Dogovor iz Prespe.

Razgovore, kako su javili mediji u Atini, je podržala grčka kompanije za investicije i spoljnu trgovinu Enterprajs Grčka, a kompanije iz energetskog sektora, građevine, industrijskih proizvoda, hrane i pića i visoku tehnologiju već su izrazili interesovanje, te ocenili da postoji prostor za investicije u susednoj zemlji.

Cipras se susreo i sa predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem, a na njegovoj agendi nije sastanak sa šefom države Đorgom Ivanovim. Iz Kabineta predsednika su rekli da kod njih nije stigao zahtev za takav susret.

Predsednik Ivanov i nakon stupanja na snagu ustavnih izmena zvanično ne priznaje novo ime države - Republika Severna Makedonija, a nesuglasice najviše izlaze na površinu u parlamentu, jer zbog upotrebe novog imena odbija da potpiše zakone.

Republika Makedonija je u februaru promenila ime u Republika Severna Makedonija, kada su objavljivanjem u Službenom glasniku stupili na snagu Prespanski dogovor o rešavanju spora oko imena sa Grčkom i amandmani na makedonski Ustav kojim je promenjeno ime države, kao i Ustavni zakon za njihovo sprovođenje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG