Dostupni linkovi

Počinje borba za predsednika Severne Makedonije


Danas počinje kampanja za predsedničke izbore u Severnoj Makedoniji, čiji je prvi krug zakazan za 21. april, a eventualni i skoro izvesni drugi krug biće održan 5. maja.

Blerim Reka, kandidat kojeg su predložile dve opozicione partije Albanaca, počinje kampanju u Skoplju, Gordana Siljanovska-Davkova, koju je podržala opoziciona VMRO DPMNE startuje iz Ohrida, a Stevo Pendarovski, iza koga stoji vladajuća koalicija, svoje predizborne aktivnosti počinje u Prilepu.

"Pravda za Makedoniju, otadžbina poziva" je slogan Siljanovske-Davkove, koja je počela predizborno agitovanje pred rodnom kućom u Ohridu.

"U Ohridu je počeo moj život, u Narodnoj Republici Makedoniji. Ako trebam menjati ličnu kartu, trebam slagati da sam se rodila u Republici Severnoj Makedoniji. U državi svuda je mrak, a ja želim svetlost. Trenutak početka moje kampanje biće početak kraja jedne vlasti", rekla je Siljanovska-Davkova, dodajući da će svaki grad koji ona poseti za vreme kampanje, dobiti malu besplatnu javnu biblioteku.

Kandidatkinja iza koje je stala VMRO DPMNE je fokusirana više na unutrašnju politiku - na pitanja od ekologije do identiteta, pravnog sistema i životnog standarda.

Sa druge strane, Stevo Pendarovski, kandidat Socijaldemokratskog saveza (SDSM) premijera Zorana Zaeva i Demokratske unije za integraciju (DUI) Alija Ahmetija, više je posvećen spoljnoj politici i perspektivama koje se otvaraju iz nje, kao i omogućavanju pravde za sve. Siljanovska-Davkova kritikuje Prespanski dogovor sa Grčkom, a Pendarovski smatra da on otvara evropske perspektive Makedonije.

"Mi se zalažemo za Makedoniju integrisanu u Evropu. Moj koncept je za napred, a onaj Siljanovske je za nazad. Ne smemo dozvoliti da se procesi vrate u prošlost, u neizvesnost, u izolaciju, daleko od EU i NATO. Makedoniji je potreban pravi predsednik koji će raditi isključivo u interesu svih građana, spreman sam da vodim prema napred", poručio je Pendarovski, čiji je slogan "Zajedno napred".

Blerim Reka, kandidat iza koga su stale partije Besa i Alijansa za Albance, sa sloganom "Reka za Republiku", kaže da nudi koncept vraćanja republikanizma i republike.

"Mi smo za evroatlantsku i multietničku republiku. Makedonija je država, ali nije republika. Biće republika ako umesto vladavine pojedinaca bude vladavina prava, ali ne kao sad, kada su sudstvo i administracija politizovani, kada Sobranje amnestira odgovorne za krivična dela", ističe Reka, dodajući da će zemlja ubrzo biti deo NATO-a, a da će za EU biti potrebne veoma duboke reforme.

Trojica kandidata juče su potpisali kodeks o fer izborima. Predizborna kampanja završava 19. aprila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG