Dostupni linkovi

Osumnjičeni za pucnjavu u Highland parku razmišljao i o drugom napadu


U napadu u Hajlend parku poginulo je sedam osoba, a više od 30 ih je povređeno. Foto: Specijalna policija na mestu gde se dogodila pucnjava, 4. jula 2022.
U napadu u Hajlend parku poginulo je sedam osoba, a više od 30 ih je povređeno. Foto: Specijalna policija na mestu gde se dogodila pucnjava, 4. jula 2022.

Optuženi za ubistvo sedam osoba na proslavi Dana nezavisnosti u Hajlend parku u predgrađu Čikaga priznao je policiji da je pucao sa krova zgrade i da je zatim pobegao u Medison, u Viskonsinu, gde je razmišljao da takođe otvori vatru na jednom događaju, saopštile su vlasti 6. jula.

Robert Krimo se vratio u Ilinois, gde je kasnije uhapšen nakon što je odlučio da nije spreman za napad u Viskonsinu, rekao je portparol Operativne grupe za istragu krivičnih dela okruga Lejk Kristofer Koveli.

Krimo je 6. jula prvi put izveden pred sud u Ilinoisu, a sudija je naredio zadržavanje bez kaucije uz ocenu da je optuženi pretnja za zajednicu.

Krimo se samo kratko obratio sudu da bi potvrdio da nema advokata. Zastupaće ga javni branilac.

Pomoćnik državnog tužioca okruga Lejk Ben Dilon rekao je na sudskom pretresu da je napadač pucao na ljude okupljene preko puta ulice i da je na krovu ostavio čaure 83 metka i tri šaržera.

Koveli je rekao da su neki povređeni i dalje u kritičnom stanju i da bi broj žrtava mogao da raste.

Krimo, koji je optužen za sedam ubistava pošto je nasumično pucao na ljude na proslavi, prethodno je legalno kupio pet komada oružja - uprkos tome što su nadležni bili obavešteni da je dvaput pretio nasiljem i samoubistvom 2019, saopštila je policija.

Tužilac okruga Lejk Erik Rajnhart kazao je da Krimo, ako bude osuđen, može da dobije i doživotni zatvor bez mogućnosti ulaganja žalbe.

U masakru koji se dogodio u predgrađu Čikaga Hajlend parku, za vreme parade, ubijeno je šestoro ljudi, a sedma žrtva je preminula u bolnici. Više od 30 ljudi je ranjeno.

Detektivi koji ispituju optuženog još nisu, međutim, uspeli da utvrde koji je motiv zločina, ali su rekli da nema indicija da je žrtve birao po rasi ili religiji.

Ovaj napad se dogodio manje od tri godine pošto je policija zakucala na vrata kuće gde je živeo Krimo.

U septembru 2016. došli su po pozivu člana porodice koji je rekao da Krimo preti da će "ih sve pobiti". Tada je, prema rečima policije, zaplenjeno 16 noževa, jedna kama i mač, ali ne i vatreno oružje.

U aprilu 2019. policija je došla na poziv porodice, jer je Krimo pretio samoubistvom.

Uprkos tome, Krimo je prošle godine legalno kupio pušku kojom je pucao na ljude u Hajlend parku.

Policija Ilinoisa, koja izdaje dozvole za posedovanje oružja, saopštila je da se napadač prijavio za dozvolu u decembru 2019, kada je imao 19 godina, a da je tu bio i njegov otac.

Kako je rečeno u policiji, u tom trenutku "nije bilo dovoljno osnova da se uoči neposredna opasnost i odbije prijava", navodi se u saopštenju.

Prema zakonu Ilinoisa, oružje ne sme se prodavati ljudima koji su osuđivani za krivična dela, registrovani zavisnici ili oni koji imaju mentalnih problema i zato mogu da naude sebi ili drugima. To je moglo da spreči Krima da dođe do oružja.

Ali, prema istom zakonu, mentalne probleme pojedica mora da definiše "sud, odbor, komisija ili drugi nadležni organ".

Takođe, u Ilinoisu postoji zakon prema kojem se opasnim pojedincima može oduzeti oružje, ali to moraju da zahtevaju članovi porodice, rođaci ili cimeri.

Krimov advokat je rekao da njegov klijent neće priznati krivicu.

Krimo je pucao tokom parade za 4. jul u Hajlend parku, kada su mnogi bili na ulici sa porodicama. U oblasti Čikaga je tokom prazničnog vikenda bilo još nekoliko pucnjava u kojima je ubijeno osam osoba, a više od 60 je ranjeno.

Izvor: AP, VOA
XS
SM
MD
LG