Dostupni linkovi

Bez dogovora o prekidu štrajka zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo


Prazna čekaonica u Domu zdravlja Vrazova, Sarajevo, fotoarhiv
Prazna čekaonica u Domu zdravlja Vrazova, Sarajevo, fotoarhiv

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo ni danas nisu postigli dogovor o prekidu štrajka, koji traje od 2. septembra.

Sindikat radnika u zdravstvu zahtijeva potpisivanje novog granskog kolektivnog ugovora, jer je u februaru istekao stari ugovor. Istovremeno se bore i za veće plate.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Edo Selimić kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da novca u Zavodu zdravstvenog osiguranja ima, ali Vlada Kantona Sarajevo sve njihove dokaze odbacuje.

"Imali su treći pokušaj, vrlo suptilni da pocijepaju ovaj sindikat, na doktore, nedoktore, medicinare i nemedicinare, pa dat ćemo jednima, nećemo dati drugima... Nije im uspjelo, jer očito ne razumiju ideju sindikalnog djelovanja. Možda i razumiju, ali na sve načine pokušavaju da razbiju jedini, zadnji, preostali, reprezentativni sindikat na Kantonu Sarajevo. Toplo su nam preporučili da se spremimo za jedan dugotrajni štrajk, jer ova Vlada nam ne da ništa", kaže Selimić za RSE.

Sindikat radnika u zdravstvu, jedan od tri u Kantonu Sarajevo, bori se za prava više od 3.000 radnika.

Tokom štrajka nastavljaju da primaju samo hitne slučajeve i životno ugrožene osobe.

Svoje dalje korake razmotrit će na Glavnom Odboru i Skupštini Sindikata, a kako kaže Selimić, "natjerat će nas da sve zaključamo i zatvorimo narednih deset dana".

Vlada Kantona Sarajevo od početka štrajka Sindikatu radnika u zdravstvu nudi isti kolektivni ugovor, prema kojem plate zdravstvenim radnicima ostaju na istom nivou kao i ranije.

Iz Vlade Kantona Sarajevo su u više navrata potvrdili da akcenat stavljaju na kvalitetniju zdravstvenu uslugu.

Zdravstveni radnici u Sarajevu traže povećanje plata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

XS
SM
MD
LG