Dostupni linkovi

Direktor CIA u Moskvi razgovarao o saradnji u borbi protiv terorizma


Vilijam Berns je u poseti Moskvi razgovarao o rusko-američkim odnosima, (fotografija u Vašingtonu, februar 2021.)
Vilijam Berns je u poseti Moskvi razgovarao o rusko-američkim odnosima, (fotografija u Vašingtonu, februar 2021.)

Direktor Centralne obaveštajne agencije SAD (CIA) Vilijam Berns (William Burns) razgovarao je u sredu, 3. novembra, u Moskvi sa šefom ruske obaveštajne službe za spoljne poslove (SVR) Sergejem Nariškinom o bilateralnoj saradnji u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Berns je u poseti Moskvi kako bi razgovarao o američko-ruskim odnosima usred stalnih tenzija između Vašingtona i Moskve, piše Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Fokus je bio na međuresornoj interakciji u kontekstu rusko-američkih odnosa s naglaskom na borbi protiv međunarodnog terorizma", navodi se u saopštenju SVR-a nakon sastanka 3. novembra.

Dan ranije, Berns se sastao sa predsednikom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim s kojim je razgovarao "o rusko-američkom odnosima“, navodi pres služba Saveta u kratkom saopštenju od 2. novembra.

Veze Rusije sa Sjedinjenim Državama su na najnižem nivou još od vremena Hladnog rata, zbog pitanja navodnog mešanja Rusije u izbore u SAD, moskovskog zauzimanja Krima, sukoba u istočnoj Ukrajini, sajber napada navodno ruskih hakera i trovanja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Profil: Aleksej Navaljni, dobitnik nagrade Saharov
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da uprkos tenzijama njegova administracija nastoji da sarađuje s Moskvom na konkretnim pitanjima, uključujući smanjenje strateškog naoružanja, iranske nuklearne pregovore i suzbijanje sajber napada, piše Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

XS
SM
MD
LG