Dostupni linkovi

Šef Pentagona u Kijevu: SAD će podržavati Ukrajinu protiv ruske 'agresije'


Američki državni sekretar za odbranu Lloyd Austin (D) i ukrajinski ministar odbrane Andriy Taran (L) u Kijevu, 19. oktobra, 2021. godine

Američki ministar odbrane Lloyd Austin ponovio je "nepokolebljivu" podršku Washingtona teritorijalnom integritetu Ukrajine tokom posjete Kijevu, navodeći da Rusija i dalje predstavlja "prepreku" mirnom rješenju smrtonosnog sukoba na istoku Ukrajine.

Austin je doputovao u Ukrajinu 19. oktobra u okviru turneje kroz tri zemlje crnomorske regije, s ciljem da podcrta podršku Washingtona saveznicima i partnerskim državama suočenima s ruskom "agresijom".

Sukob na istoku Ukrajine izbio je nakon što je Moskva anektirala ukrajinski poluotok Krim, potez kojeg je osudila međunarodna zajednica.

"Rusija je započela ovaj rat i Rusija je prepreka mirnom rješenju", rekao je Austin na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim ministrom odbrane Andrijem Taranom, dodajući: "Nastavit ćemo činiti sve što možemo kako bismo podržali napore Ukrajine da razvije sposobnost da se brani i štiti svoju suverenu teritoriju."

Na pitanje o žestokim primjedbama Moskve na težnju Ukrajine da uđe u NATO, Austin je rekao da "nijedna treća zemlja nema veto na članstvo u NATO -u". Ukrajina "ima pravo da odlučuje o svojoj budućoj vanjskoj politici i očekujemo da će to moći činiti bez ikakvog vanjskog uplitanja", dodao je.

"Ovdje sam kako bih potvrdio našu nepokolebljivu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i evroatlantskim težnjama Ukrajine i izrazio svoju predanost izgradnji kapaciteta Ukrajine za odbije dalju rusku agresiju", napisao je Austin na Twitter nalogu, po slijetanju u Kijev i nakon posjete Gruziji.

Taran je rekao da Kijev očekuje od Sjedinjenih Država "da nastave podržavati našu nezavisnost, naš teritorijalni integritet i da će spriječiti Rusiju u daljoj agresiji svim mogućim sredstvima".

Ranije tokom dana, Austin je rekao da su on i Taran razgovarali o "načinu na koji planiramo implementirati američko-ukrajinski strateški okvir odbrane" koji je potpisan kada su ministar odbrane i predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskiy prije dva mjeseca boravili u Washingtonu.


Austinovo putovanje poslužit će i kao "prilika za raspravu o napretku Ukrajine u provedbi reformi odbrane i odbrambene industrije koja je potrebna za unaprjeđenje njezinih euroatlantskih težnji", navodi Pentagon.

"Potičemo njihove reforme odbrane kako bi im se omogućila otpornost pred ovom ruskom agresijom", rekao je visoki američki dužnosnik obrane, a prenosi Agencija France Press (AFP).

"Moramo poboljšati civilnu kontrolu vojske nad Ukrajinom", također je rekao ovaj dužnosnik.

Ukrajina, zajedno s Gruzijom, traži članstvo u NATO-u, čemu se Moskva žestoko protivi.

Austinov posjet dolazi manje od dva mjeseca nakon što su i Zelenskiy i Taran otputovali u Washington radi susreta s američkim predsjednikom Joe Bidenom.

Tokom posjete, dvije su strane dovršile Strateški okvir odbrane koji poboljšava odbrambeno partnerstvo između ministarstava odbrane dviju zemalja.

Bidenova administracija također se obvezala da će Ukrajini osigurati dodatnih 60 miliona dolara vojne pomoći, što bi ukupnu američku pomoć samo za ovu godinu dovelo do više od 400 miliona dolara.

18. oktobra u Tbilisiju Austin je potpisao preliminarni sporazum o nastavku podrške SAD -a gruzijskoj vojsci.

Trenutni ugovor o podršci započeo je u maju 2018. godine, a ističe krajem ove godine.

Rusija i Gruzija vodile su kratak rat 2008. godine, a ruske trupe ostale su u gruzijskim regijama Južna Osetija i Abhazija. Moskva se protivi svakom nastojanju da se poveća status Gruzije u NATO -u.

Nakon Ukrajine, Austin će otputovati u Rumunjsku prije odlaska na ministarski sastanak NATO-ove obrane u Bruxellesu od 21. do 22. oktobra.

XS
SM
MD
LG