Dostupni linkovi

Direktor CIA otputovao u Moskvu 


Direktor CIA William Burns
Direktor CIA William Burns

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns otputovao je u rijetku posjetu Moskvi kako bi razgovarao o odnosima Sjedinjenih Država i Rusije. Ovo je najnoviji u nizu kontakata na visokom nivou koji pokazuje da obje strane žele nastaviti razgovor uprkos međusobnom nepovjerenju i dugoj listi sporova.

Glasnogovornik američke ambasade rekao je da je Burns predvodio delegaciju visokih američkih zvaničnika u Moskvi na zahtjev predsjednika Joe Bidena.

“Sastaju se sa članovima ruske vlade kako bi razgovarali o nizu pitanja o bilateralnim odnosima”, rekao je glasnogovornik.

Vijeće sigurnosti Rusije saopštilo je da je Burns, bivši ambasador u Moskvi, razgovarao sa Nikolajem Patruševom, sekretarom Vijeća i bivšim šefom ruske FSB obavještajne službe.

Odnosi između dvije zemlje nalaze se na najnižem nivou još od perioda Hladnog rata zbog pitanja koja uključuju cyber napade na američke ciljeve, podršku Moskve sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu, zatvaranje opozicionog političara Alekseja Navaljnog i ruski odnos prema Ukrajini, od koje su 2014. godine aneksirali poluostrvo Krim.

Biden se u junu sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na samitu u Ženevi, te je rekao da će biti potrebno od šest mjeseci do godinu dana da se ustanovi da li dvije zemlje mogu da uspostave smislen strateški dijalog.

Putin često kritikuje Sjedinjene Države, ali je prošlog mjeseca rekao da je uspostavio konstruktivan odnos sa Bidenom. Iz Kremlja je također rečeno da je realna mogućnost da će se dva predsjednika sastati tokom ove godine.

XS
SM
MD
LG