Dostupni linkovi

Chollet se zahvalio Schmidtu na izvještaju o situaciji u BiH


Derek Chollet, savjetnik američkog državnog sekretara daje intervju za ukrajinski servis RSE/RL, Kijev, Ukrajina, 21. juli 2021.
Derek Chollet, savjetnik američkog državnog sekretara daje intervju za ukrajinski servis RSE/RL, Kijev, Ukrajina, 21. juli 2021.

Savjetnik američkog državnog sekretara, Derek Chollet (Šole), zahvalio se visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu (Kristijan Šmit) na izvještaju o situaciji u Bosni i Hercegovini, te naveo da Sjedinjene Američke Države (SAD) ostaju posvećene provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Zahvalio sam se Visokom predstavniku Schmidtu na njegovom polugodišnjem izvještaju Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. SAD ostaju privržene mandatu visokog predstavnika i punoj implementaciji Dejtona kako bi se osiguralo da svi građani BiH imaju priliku za bolju budućnost", napisao je Chollet na Twitteru.

Schmidt bi trebao 11. maja pred Savetom bezbednosti predstaviti svoj drugi, a ukupno 61. polugodišnji izvještaj OHR-a o provođenju Dejtonskog sporazuma.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je Dodik čelu, te Vlada i Narodna skupština entiteta Republike Srpske predvođeni SNSD-om, u novom izvještaju koji je "procurio" u javnost su u negativnom kontekstu spomenuti 70 puta, na svakoj od ukupno 18 strana.

Dodik i vlasti u RS optuženi su za kršenje mirovnog sporazuma, Ustava i zakona BiH, blokadu državnih institucija pa i veličanje ratnih zločinaca.

Zbog protivljenja Rusije i Kine, koje ne priznaju Schmidta kao visokog predstavnika, upitno je njegovo obraćanje pred Savjetom bezbjednosti, gdje se očekuje rasprava kakva je održana u novembru prošle godine.

U prošlom izvještaju Schmidt je, između ostalog, upozorio je da je "zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada" i da postoji "veoma realna perspektiva povratka sukoba".

Početkom novembra 2021. prvi put od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. i formiranja OHR-a jedan visoki predstavnik nije se mogao obratiti SB UN i predstaviti svoj polugodišnji izvještaj, što je njegova obaveza.

Ruska Federacija, članica Savjeta za implementaciju mira (PIC) u BiH, Kina te politički predstavnici iz RS smatraju Schmidta "običnim njemačkih državljaninom".

PIC je izabrao Schmidta bez saglasnosti Rusije. Rusija i politički predstavnici iz RS-a tvrde da je imenovanje morao potvrditi i Savjet bezbjednosti UN-a, ali i da OHR treba ugasiti. Ostale članice PIC-a tvrde suprotno.

Schmidt je zvanično preuzeo mandat od Valentina Inzka početkom avgusta prošle godine.

XS
SM
MD
LG