Dostupni linkovi

Charles Michel naredne nedelje u poseti zemljama Zapadnog Balkana


Predsednik Evropskog saveta Charles Michel

Predsednik Evropskog saveta Charles Michel posetit će naredne nedelje Crnu Goru, Kosovo i Severnu Makedoniju, saznaje se iz izvora u Savetu Evropske unije (EU).

Michel će boraviti u Prištini, Skoplju i Podgorici između 14 i 16 juna.

U maju je predsednik Evropskog saveta posetio Beograd kada se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Dan kasnije posetio je i Bosnu u Hercegovinu.

Donedavno neaktivan oko pitanja regiona Charles Michel se u proteklom periodu lično angažovao u nastojanjima za pronalaskom rešenja krize u Bosni i Hercegovini.

U narednim danima se očekuje da u Brisel pozove sve političke lidere iz BiH kako bi organizovao zajednički susret u cilju pronalska mogućeg rešenja.

Radi se o dodatnom angažovanju evropskih zvaničnika u zemljama Zapadnog Balkana u svetlu ruske agresije u Ukrajini. Rat u Ukrajini je izazvao veću pažnju evropskih zvaničnika ka regionu, imajući u ozbir da su oni svesni da je Zapadni Balkan podložan ruskim aktivnostima.

Evropski zvaničnici tvrde da Michel ima za cilj da pokaže koliko je EU posvećena regionu.

Njegova poseta u zemljama Zapadnog Balkana dolazi uoči samita EU - Zapadni Balkan koji će biti održan 23. juna u Briselu.

Očekuje se da između ostalog Michel predstavi i svoju ideju o "geostrateškoj zajednici". On je u maju saopštio da se zalaže za postupno uključivanje zemalja Zapadnog Balkana u pojedine sektorske politike EU-a, u skladu sa njihovim napetkom u pristupnom procesu. Sa državama članicama EU već je otpočeo konsultacije oko ove ideje.

XS
SM
MD
LG