Dostupni linkovi

Šef policije Crne Gore: Na Cetinju upotrijebljena srazmjerna sila


Demonstranti se skrivaju iza zida tokom sukoba nakon protesta protiv ustoličenja Joanikija na Cetinju, 5. septembra 2021. godine

Ministar unutrašnjih poslova Crne GoreSergej Sekulović izjavio je da je prilikom demonstracija na Cetinju zbog ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija, upotrijebljena srazmjerna sila. Poručio je na kontrolnom saslušanju u Odboru za bezbjednost Skupštine Crne Gore.

„Upotreba sile je bila srazmjerna, svaki pojedinačni slučaj će biti ispitivan sam za sebe. Cetinjski događaji su po mom sudu, posljedica jedne loše političke klime, nedostatka dijaloga, jednog brutalnog sukoba na više frontova koji su mogli da nas dovedu do gubitka ljudskih života. Toga je mene bilo strah tog dana“.

Sekulović je naveo i da se radilo o jednoj od najrizičnijih sistuacija s aspekta bezbjednosti, te naglasio da policija tokom intervencije nije prekoračila svoja ovlašćenja.

Inače, vladini zvaničnici iz sektora bezbjednosti konstatovali su, tokom kontrolnog saslušanja u Odboru za bezbjednost, da su protesti na Cetinju 4. i 5. septembra protiv ustoličenja mitropolita bili događaj visokog rizika, ali da je sve proteklo bez teških posljedica.

Na drugoj strani, opozicija optužuje vlast da je na Cetinju, protiv demonstranata, upotrijebljena prekomjerna sila u smislu korišćenja suzavca, gumenih metaka i šok bombi.

Obraćajući se članovima Odbora za bezbjednost potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je konstatovao da su događaji na Cetinju tokom demonstracija zbog ustoličenja, protekli bez žrtava i težih povreda na bilo kojoj strani. Abazović je ocijenio da bi svaki drugi scenario tog dana otvorio ogromne sukobe u Crnoj Gori.

„Ova bitka je na svu sreću dobijena na korist građana Crne Gore. Sačuvan je mir, nismo izgubili ni jedan ljudski život. Ne bi se Crna Gora pomirila ni narednih trideset godina da se nekome nešto desilo. Bilo da je to policajac, građanin, vjerski poglavar“.

Podsjetimo, na Cetinju su organizovane demonstracije i blokada grada na dan (5. septembra) kada se obavilo ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Protivnici aktuelne Vlade, opozicija, pokreti i građani koji su se protivili ustoličenju organizovali su barikade oko Cetinja ne dozvoljavajući da sveštenici Srpske pravoslavne crkve prođu do manastira.

Jake policijske snage su razbile jedan od punktova, dok je u samom centru Cetinja došlo do sukoba sa demonstrantima upotrebom velikih količina hemijskih sredstava za razbijanje demonstracija, a mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije su dovezeni u Cetinjski manastir helikopterom gdje je obavljena ceremonija ustoličenja.

Opozicija je imala veliki broj pitanja za članove Vlade, a vezano za policijsku intervenciju za koju smatraju da je bila pretjerana, a posebo u odnosu na lažne informacije o navodnim napadima demonstranata na policiju koji su prethodili upotrebi hemijskih sredstava.

Poslanik opozicione Demokratske partije socijalista Predrag Bošković je ocijenio da aktuelna Vlada ne predstavlja Vladu Crne Gore nego Srpske crkve.

„Ono što je očigledno jeste, da je to Vlada srpske crkve. To je očigledno i danas i u svakom istupu premijera i ministara, čast izuzecima. Ova situacija se usložila kada je najavljeno ustoličenje. A zašto? Zato što ova Vlada nema kredibiliteta, zato što se sa vama Vučić (predsjednik Srbije Aleksandar) ponaša kao sa lutkarskim pozorištem“, rekao je Bošković optužujući Vladu da je plasiranjem lažnih informacija o navodnom bacanju molotovljevih koktela na policiju, kao i pucanjem na policiju, opravdala policijsku intervenciju protiv demonstranata.

„Znali ste da su građani mirno protestovali na Cetinju pa vam je trebao neki povod za intervenciju. Pa pošto niste mogli naći povod, onda ste izmislili molotovljev koktel i na taj način doveli do upotrebe policije“.

Članovima Odbora za bezbjednost je predat izvještaj o analizi postupanja službenika policije 4. i 5. septembra, u kome se između ostalog kaže da je među demonstrantima bilo organizovanih grupa koje su bile spremne za napad, te da su imali u rukama „podesne predmete za napad, a značajan broj građana je imao zaštitne hemijske maske, radio uređaje za komunikaciju i bio je spreman da napadne policiju“.

U izvještaju se pominje „rafalna i pojedinačna paljba od strane više NN lica“, bacanje molotovljevog koktela, kao i operativna saznanja „da se prema užem jezgru grada kreće kombi vozilo, plave boje, sa 40 ”Molotovljevih koktela” i maskiranim licima sa namjerom da napadnu službenike policije.

Policija do sada nije uhapsila ni jednu osobu koja bi bila osumnjičena za napad na policiju.

Otvoreni dio sjednice Odbora za bezbjednost je okončan bez zaključaka, a poslanici i članovi Vlade su nastavili sjednicu u takozvanoj gluvoj sobi, gdje se pretresaju dokumenti i informacije koje su označene stepenom tajnosti.

Odgovori na više pitanja će biti dati na zatvorenom dijelu sjednice. Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić nije, između ostalog, mogao da odgovori na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije Raška Konjevića da li neko od poslanika na mjerama tajnog nadzora, po osnovu ektremizma i terorizma.

XS
SM
MD
LG