Dostupni linkovi

Na Cetinju protest zbog privođenja demonstranta protiv ustoličenja Joanikija


Protesti na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija, 5. septembar 2021.
Protesti na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija, 5. septembar 2021.

Nekoliko stotina građana Cetinja je 7. oktobra organizovala protest i na pola sata blokirala ulaz u Cetinje zbog privođenja Nena Kaluđerovića, učesnika protesta 4. i 5.septembra organizovanih povodom ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Njega su u jutarnjim časovima iz kafića na Cetinju priveli u zgradu bivšeg podgoričkog Centra bezbjednosti pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja. Tim povodom zvanično se nijesu oglasili ni iz policije ni iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Građani koji su protestovali zbog hapšenja poručili su da su svi “jednako teroristi kao Kaluđerović”. Oni su se nakon blokade puta uputili ka zgradi cetinjskog Osnovnog tužilaštva s porukom “nema potrebe da nas traže, evo nas najedno”.

Učesnik protesta Predrag Vušurović je poručio da je dosta nepravde.

“Uhapšen je samo jedan od nas. Je li samo Neno Kaluđerović terorista, ili smo svi mi. Ajde da napravimo nešto da pokažemo da smo svi jednako teroristi kao što smo bili 4. i 5. septembra. Ovakvih Gandijevskih terorista Crna Gora je puna, a ne samo Cetinje”, kazao je Vušurović.

Protest je završen bez incidenata.

Komisija Biroa za operativnu koordinaciju bezbjednosnih službi još nije završila izvještaj o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti tokom dešavanja na Cetinju početkom septembra, što je prvobitno bilo najavljeno za 24.septembar.

To tijelo je formirano 10. septembra i trebalo je da izvijesti da li je bilo propusta u postupanju bezbjednosnog sektora tokom dešavanja na Cetinju.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je izjavio 27.septembra da je tada “upotrijebljena srazmjerna sila” i da policija tokom intervencije nije prekoračila svoja ovlašćenja.

S druge strane, opozicija i građanska udruženja optužuju vlast da je protiv demonstranata prekomjerno upotrijebljen suzavac, gumeni meci i šok bombe.

Na Cetinju su protivnici aktuelne Vlade - građani, nevladini pokreti i opozicija- protestovali 4. i 5. septembra zbog ustoličenja mitropolita SPC u Cetinjskom manastiru, zahtijevajući da se taj čin izmjesti u neki drugi grad, jer ga smatraju činom “srpske okupacije" i klerikalizacije društva.

Jake policijske snage su tada razbile blokadu na prilazu gradu, a u centru Cetinja su se sukobile sa demonstrantima upotrebom velikih količina hemijskih sredstava.

Mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije su na ustoličenje u Cetinjski manastir dovezeni vojnim helikopterom uz jake naoružane snage specijalaca.

XS
SM
MD
LG