Dostupni linkovi

CeSID neće posmatrati ponavljanje glasanja u Srbiji


U sredu, 1. jula, glasaće se opet na skoro tri odsto biračkih mesta u Srbiji.
U sredu, 1. jula, glasaće se opet na skoro tri odsto biračkih mesta u Srbiji.

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) saopštio je da nije u mogućnosti da posmatra ponovljeno glasanje na 234 biračka mesta u sredu, 1. jula, za narodne poslanike u Skupštini Srbije.

CeSID je naveo da nema uslova za posmatranje izbora zbog pogoršavanja epidemiološke situacije, kao i zbog toga što "posmatračke misije nemaju pravo na doakreditaciju posmatrača", čime su, kako su naveli, limitirani u pokrivanju svih biračkih mesta na kojima dolazi do ponavljanja glasanja.

"Ponovljeno glasanje se očekivano odvija u jedinicima lokalne samouprave koje nisu obuhvaćene uzorkom, pa je nemoguće da sa postojećim akreditacijama pokrijemo svih 234 biračka mesta, što bi jedino imalo smisla za izvođenje kredibilnih podataka o kvalitetu izbornog procesa", naveo je CeSID.

Ova nevladina organizacija je pozvala aktere da organizuju izborni proces sa što manje rizika po javno zdravlje i da poštuju propisana pravila kako bi ponovljeno glasanje bilo slobodno i pošteno.

Prethodno je posmatračka misija nevladinog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) donela odluku da zbog trenutne epidemiološke situacije ne posmatra ponavljanje glasanja na 234 biračka mesta.

Republička izborna komisija naložila je ponavljanje glasanja za sredu, 1. jul, na izborima za narodne poslanike Skupštine Srbije na 234 biračka mesta zbog utvrđenih nepravilnosti koje podrazumevaju višak glasačkih listića u kutiji i probleme u logičko-računskoj kontroli.

XS
SM
MD
LG