Dostupni linkovi

Oslobođeni osumnjičeni za bacanje bombe na kuću sarajevskog načelnika


Privođenje osumnjičenog u Tužilaštvo KS-a, 3. april 2024.
Privođenje osumnjičenog u Tužilaštvo KS-a, 3. april 2024.

Općinski sud u Sarajevu nije prihvatio prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje pritvora dvojici osumnjičenih za bacanje ručne bombe na kuću Irfana Čengića, načelnika sarajevske općine Stari Grad.

"Oni su pušteni na slobodu. Sud je odbio prijedlog jer Tužilaštvo nije uložilo niti jedan dokaz da su te osobe počinile krivično djelo koje im se stalja na teret", rečeno je 5. aprila za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Općinskom sudu u Sarajevu.

Tužilaštvo je 4. aprila zatražilo jednomjesečni pritvor za Benjamina Aganovića i Mirzu Hasanbegovića koji se terete za izazivanje opće opasnosti.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je 2. aprila saopćeno kako su uhapšene dvije osobe zbog sumnje da su dan ranije aktivirale eksplozivnu napravu u neposrednoj blizini porodične kuće Irfana Čengića.

Čengić je, nakon što je kod njegove kuće aktivirana eksplozivna naprava, dobio je 24-satno policijsko osiguranje.

U napadu nije bilo povrijeđenih osoba, ali je pričinjena šteta na objektima i automobilima.

Čengić je na poziciju načelnika izabran u oktobru 2023. godine nakon prijevremenih izbora na tu poziciju održanih nakon hapšenja i opoziva prethodnog načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

Čengić je, na konferenciji za medije nakon što je na njegovu kuću bačena bomba, kazao da je riječ o zastrašivanju zbog njegovog svjedočenja u slučaju protiv Hadžibajrića i ostalih.

Dodao je kako je moguće da je napad na njegovu kuću povezan s bombom bačenom prethodne sedmice u blizini kuće vijećnika Vedada Deljkovića, svjedoka u istom predmetu.

Hadžibajrić je uhapšen u akciji "Start" u maju prošle godine. Od tada se nalazi u pritvoru. Pored njega je uhapšeno još šest osoba među kojima i Hadžibajrićev sin Seid.

XS
SM
MD
LG