Dostupni linkovi

Zatražen pritvor za osumnjičene za bacanje bombe na kuću sarajevskog načelnika


 Privođenje osumnjičenog u Tužilaštvo KS-a, 3. april 2024.
Privođenje osumnjičenog u Tužilaštvo KS-a, 3. april 2024.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora za dvojicu osumnjičenih da su 1. aprila bacili ručnu bombu na kuću Irfana Čengića, načelnika sarajevske općine Stari Grad.

Pritvor je zatražen za Benjamina Aganovića i Mirzu Hasanbegovića osumnjičenih za, kako je navedeno iz Tužilaštva, "Izazivanja opće opasnosti".

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je 2. aprila saopćeno kako su uhapšene dvije osobe zbog sumnje da su aktivirale eksplozivnu napravu u neposrednoj blizini porodične kuće Irfana Čengića.

Privođenje osumnjičenog u Tužilaštvo KS-a, 3. april 2024.
Privođenje osumnjičenog u Tužilaštvo KS-a, 3. april 2024.

Obojica uhapšenih su iz Sarajeva.

Nakon što je kod njegove kuće 1. aprila aktivirana eksplozivna naprava, sarajevski načelnik Irfan Čengić, dobio je 24-satno policijsko osiguranje.

Nije bilo povrijeđenih osoba, ali je pričinjena materijalna šteta na objektima i automobilima. Irfan Čengić izjavio je 1. aprila na konferenciji za novinare da se ne osjeća sigurno.

"Osjećam se ugroženo kao pojedinac, ali imam puno povjerenje u policiju i kantonalnu i federalnu", rekao je on.

Čengić je na poziciju načelnika izabran u oktobru prošle godine nakon prijevremenih izbora na ovu poziciju. Prethodni načelnik Ibrahim Hadžibajrić je uhapšen u maju prošle godine. Od tada se nalazi u pritvoru.

Pored njega je uhapšeno još šest osoba.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je tada saopštilo da je Hadžibajrić osumnjičen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i pranje novca.

XS
SM
MD
LG