Dostupni linkovi

Produžen pritvor bivšem načelniku sarajevske opštine Ibrahimu Hadžibajriću


Policija prati Ibrahima Hadžibajrića, načelnika opštine Stari grad Sarajevo, Sarajevo, 10. maj 2023.
Policija prati Ibrahima Hadžibajrića, načelnika opštine Stari grad Sarajevo, Sarajevo, 10. maj 2023.

Ibrahimu Hadžibajriću, bivšem načelniku Opštine Stari Grad u Sarajevu je produžen pritvor za još tri mjeseca. Tako je odlučio Kantonalni sud u Sarajevu, 31. januara.

Pritvor mu je produžen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i ponoviti krivično djelo, potvrđeno je u petak, 2. februara za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Kantonalnog tužilaštva.

Pritvor mu može trajati do 30. aprila 2024. godine ili do nove odluke Suda.

Hadžibajrić je uhapšen u maju prošle godine dok je bio na funkciji načelnika Opštine Stari Grad, sa koje je kasnije i smijenjen. Od tada se nalazi u pritvoru.

Pored njega je uhapšeno još šest osoba.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je tada saopštilo da je Hadžibajrić osumnjičen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i pranje novca.

"Pritvor osumnjičenom Hadžibajriću predložen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke, prikriti dokaze, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Almi Destanović pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla ponoviti krivično djelo", rečeno je tada u saopštenju Tužilaštva KS.

Krivična djela koja mu se stavljaju na teret odnose se na nezakonito izdavanje u zakup parking prostora na području Opštine Stari grad, za najmanje tri firme nad kojima je sa drugim osumnjičenima imao kontrolu, i čime su nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka.

Osumnjičen je za primanje mita u iznosu od 150.000 maraka (oko 75.000 eura).

XS
SM
MD
LG