Dostupni linkovi

Cavusoglu u Sarajevu naglasio važnost regionalne stabilnosti


Cavusoglu i Turković, Sarajevo, 18. juni 2022.
Cavusoglu i Turković, Sarajevo, 18. juni 2022.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu (Čavušolu) rekao je 18. juna u Sarajevu da se odnosi Turske i Bosne i Hercegovine (BiH) razvijaju u brojnim segmentima i najavio nastavak saradnje u političkom, ekonomskom i vojnom smislu.

"U 2021. godini ostvaren je cilj od milijardu dolara u obimu vanjskotrgovinske razmjene. Za ovu godinu želimo podići to na viši nivo", rekao je Cavusoglu nakon susreta sa bosanskohercegovačkom ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

Dodao je da turske kompanije ulažu značajan novac u BiH.

"Moja posjeta Bosni i Hercegovini se realizuje u okviru posjete pet zemalja. Na svakom od tih susreta sam iskoristio priliku da naglasim važnost regionalne stabilnosti i da BiH predstavlja ključnu poziciju u očuvanju stabilnosti", rekao je Cavusoglu.

Ministrica Turković je istakla da su na sastanku razgovarali o aktuelnim pitanjima i izazovima s kojim se susreću.

"Ono što je najvažnije i što BiH treba od svojih međunarodnih prijatelja, od snažnih država poput Turske, je podrška na međunarodnoj sceni za napredak BiH ka članstvu prema Evropskoj uniji i NATO-u. Turska je na strani očuvanja teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH", ocijenila je.

Turković se zahvalila Turskoj na dosadašnju pomoći i podršci, posebno Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u BiH s oko 900 projekata vrijednih više od 400 miliona dolara.

Osvrćući se na odnos Turske prema srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Cavusoglu je rekao da je stav Turske jasan i da na svim susretima iskazuju nepristrasnost stavova.

"Stav Turske je jasan. Voljeli ga ili ne, Milorad Dodik je član Predsjedništva BiH. Mi na svim susretima iskazujemo nepristrasnost naših stavova. Sa svim sagovornicima razgovaramo na isti način kada su u pitanju odluke koje je Republika Srpska donijela, kada je riječ o političkom i teritorijalnom integritetu BiH. Tu je naš stav jasan sa kim god da obavljamo razgovore", rekao je Cavusoglu.

O uplitanju susjeda u bh. politiku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je 18. juna da mu je Cavusoglu potvrdio da Turska ne podržava pokušaje bh. susjeda da se upliću u unutrašnje poslove BiH te da stoji uz teritorijalni integritet, suverenitet i stabilnost BiH.

Komšić je to izjavio nakon sastanka s Cavusogluom u Sarajevu, ističući da je riječ o izuzetno prijateljskoj zemlji.

Naglasio je da su najviše razgovarali o odnosu susjeda i njegovoj posjeti Zagrebu.

Na pitanje o održavanju trilateralnog sastanka između Turske, BiH i Srbije, Komšić je kazao da niko u Predsjedništvu BiH nema problem s tim da se održi taj sastanak.

"Što se tiče odnosa između Zagreba i Beograda, razgovarali smo i maloprije sam se osvrnuo na to uvjeravanje ministra Cavusoglua da ne podržava ono što Zagreb pokušava u smislu intervencije u unutaršnje poslove BiH, pa i u smislu izmjena Izbornog zakona. To je naša stvar", istakao je.

Tvrdi da su pokušaji Zagreba da zloupotrebe sastanke, bilateralne, pa čak i poziciju zemlje članice Evropske unije ili NATO-a, samo odraz njihovog očaja.

Mevlut Cavusoglu je 14. juna u Istanbulu razgovarao s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o dešavanjima u regionu, posebno u BiH.

Njegova posjeta Bosni i Hercegovini dio je šire turneje šefa turske diplomatije koja uključuje sastanke i razgovore sa zvaničnicima Hrvatske, Srbije i Kosova.

Izvor: Fena, Srna

XS
SM
MD
LG