Dostupni linkovi

Vučić sa šefom turske diplomatije o bilateralnim odnosima i ekonomiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao 16. juna da veoma ceni lični doprinos predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana bilateralnoj saradnji i dovođenju turskih investitora u Srbiju. Fotografija: 6. maj 2022, Beograd
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao 16. juna da veoma ceni lični doprinos predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana bilateralnoj saradnji i dovođenju turskih investitora u Srbiju. Fotografija: 6. maj 2022, Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, regionalnim pitanjima, kao i daljem unapređenju ekonomske saradnje.

Tokom sastanka razgovarano je i o potpisivanju sporazuma koji će omogućiti građanima Srbije i Turske da posećuju obe zemlje samo sa ličnim kartama, navodi se u saopštenju Predsedništva Srbije.

Vlada Srbije, inače, donela je Zaključak 9. Juna kojim je građanima Srbije i Turske omogućeno da državne granice obe zemlje prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

Vučić je rekao da veoma ceni lični doprinos predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana bilateralnoj saradnji i dovođenju turskih investitora u Srbiju.

Vučić je takođe poručio da je infrastrukturno povezivanje ključ za još snažniji razvoj privrede i veća ulaganja, ali i za saradnju u čitavom regionu, te da je autoput Beograd-Sarajevo-Beograd najznačajniji projekat, koji će se realizovati uz finansijsku pomoć Turske.

"Od izuzetnog značaja za Srbiju je i saradnja na projektu izgradnje i eksploatacije Turskog toka, koji omogućava snabdevanje regiona prirodnim gasom, a čijom realizacijom se obezbeđuje diversifikacija pravaca i izvora snabdevanja i unapređuje sigurnost snabdevanja naših zemalja", poručio je on navodeći i da je Srbija zainteresovana i za nastavak saradnje u oblasti energetike, ali i turizma kao sektora sa velikim potencijalom.

"Turskim tokom", zajedničkim projektom Rusije i Turske, koji je u Srbiji 1. januara 2021. svečano u rad pustio predsednik Srbije, gas se doprema iz Rusije preko Crnog mora do Turske, a zatim i do Bugarske, Srbije i Mađarske.

Gasovod "Turski tok" naslednik je propalog ruskog projekta – gasovoda "Južni tok" od čije izgradnje je Rusija odustala jer nije bila u mogućnosti da uskladi projekat sa pravilima EU.

Ministar spoljnih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu preneo je pozdrave predsednika Redžepa Tajipa Erdoana, koji će, kako je najavio, uskoro posetiti Srbiju i region.

Čavušoglu se sastao i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. Turski šef diplomatije rekao je na tom sastanku da su turske kompanije zadovoljne poslovanjem u Srbiji i da trenutno zapošljavaju oko 10.000 srpskih radnika, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je na tom sastanku, između ostalog, navela da Srbija pridaje veliki značaj radu Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) i aktivnostima u pogledu obnove kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, a koja daje snažan impuls jačanju veza dveju zemalja.

Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković i Čavušoglu potpisali su 16. juna Sporazum o borbi protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima u okviru zvanične posete ministra spoljnih poslova Turske Srbiji.

Sporazum uspostavlja osnovu i metode za identifikaciju, zaštitu, očuvanje, povraćaj i restituciju kulturnih dobara, kao i za uzajamne mere za sprečavanje krađe, nezakonitih iskopavanja, nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa vlasništva, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

XS
SM
MD
LG