Dostupni linkovi

Šef turske diplomatije sastao se s visokim predstavnikom u BiH


Cavusoglu (lijevo) sa Schmidtom (desno) u Sarajevu, 17. juna 2022.
Cavusoglu (lijevo) sa Schmidtom (desno) u Sarajevu, 17. juna 2022.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu poručio je, nakon sastanka s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom u Sarajevu, da Turska podržava ulogu Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini.

"Vaše liderstvo je je ključno za stabilnost i mir Bosne i Hercegovine. Nastavit ćemo podržavati vas lično i vašu misiju", rekao je Cavusoglu Schmidtu.

Schmidt je zahvalio Cavusogluu na podršci i istaknuo važnost uloge Turske u BiH i njenoj funkcionalnosti, kao i suradnji s Uredom visokog predstavnika.

Sastanak su zvaničnici ocijenili kao jako koristan.

Šef turske diplomatije boravi u posjeti zemalja Zapadnog Balkana, u okviru koje je u petak, 17. juna i subotu, 18. juna, u BiH.

Osim s visokim predstavnikom, trebao bi se susresti s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Cavusoglu se u petak sreo i s reisul-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem.

U četvrtak, 16. juna, Cavusoglu se sreo s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, regionalnim pitanjima, kao i daljem unapređenju ekonomske saradnje.

Tokom sastanka razgovarano je i o potpisivanju sporazuma koji će omogućiti građanima Srbije i Turske da posjećuju obje zemlje samo s ličnim kartama, navodi se u saopćenju Predsjedništva Srbije.

U toku sedmice, s Cavusogluom se u Turskoj sreo i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Nakon sastanka je rečeno da su razgovarali o prilikama za razvoj u regiji, s naglaskom na BiH.

XS
SM
MD
LG