Dostupni linkovi

Savjet za antikorupciju: Nema povratka u Kinu bez sanacije Tare


Šefica stručnog tima Savjeta za borbu protiv korupcije Vanja Ćalović Marković i potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na konferenciji u Podgorici 11. avgusta
Šefica stručnog tima Savjeta za borbu protiv korupcije Vanja Ćalović Marković i potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na konferenciji u Podgorici 11. avgusta

Šefica stručnog tima Savjeta za borbu protiv korupcije Vanja Ćalović Marković saopštila je da aktuelna crnogorska vlast mora krivično da procesuira odgovorne iz bivše vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) za devastaciju rijeke Tare.

Kineskoj kompaniji CRBC koja gradi prioritenu dionicu auto puta Bar Boljare, ne treba dozvoliti da napusti Crnu Goru, dok ne nadoknadi štetu pričinjenu Tari kod Mateševa, na sjeveru države.

Kompanija CRBC gradi prvu dionicu od 42 kilometra autoputa, koji treba da poveže Bar na krajnjem jugu Crne Gore sa Boljarima, na granici sa Srbijom. Crna Gora je za gradnju te dionice uzela kredit kod kineske EXIM banke u iznosu 809 miliona dolara na period od dvadeset godina, i dodatno još 90 miliona za pristupne puteve.

"Kontinuirano je uništavana rijeka koju štiti UNESCO a bivša vlast je godinama ćutala i čak išla tako daleko da je javnost ubjeđivala da se naočigled ogromne devastacije, tamo zapravo ništa loše ne dešava", kazala je Ćalović Marković u Podgorici gdje je prezentovala dokumentaciju koja obuhvata period od 2015. godine kada je počela gradnja glavne dionice auto-puta, do danas.

“Ovo neko mora da plati , i krivično i novcem” poručuje Ćalović.

Kako je uništavana Tara?

Govoreći o razmjerama devastacije “Suze Evrope” kako nazivaju Taru, Vanja Ćalović Marković je kazala da je kineski izvođač 2016. i 2017. i 2019. godine otpadne vode ispuštao direktno u rijeku, a da su na njenim obalama nikle nelegalne deponije otpadnog i građevinskog materijala.

Podsjetila je i da su Kinezi uz prećutnu podršku bivše vlasti 2018. godine izmjestili korito rijeke što je tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović u više medijskih nastupa negirao.

UNESCO eksperti koji su u novembru 2018. godine obišli dio Tare izvijestili su da je to područje "puno deponije i odloženog materijala", i da će ostati posljedice nakon okončanja izgradnje autoputa kao i da nije adekvatan monitoring poštovanja standarda životne sredine i bioloških standarda za vrijeme izgradnje auto-puta.

Krajem 2018. godine Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i još nekoliko nevladinih organizacija podnijeli su krivične prijave zbog devastacije Tare, na koje nadležni nijesu reagovali.

Objaviti anekse ugovora sa Kinezima

Ćalović Marković je pozvala Vladu premijera Zdravka Krivokapića da ispuni izborno obećanje o uklanjanju oznake tajnosti sa pojedinih aneksa ugovora koje je bivša vlast potpisala sa kompanijom CRBC. Brine je što to do sada već nije učinjeno:

“Ne znam da li je to posljedica nezanja, činjenice da nemamo tužioce koji bi se time bavili ili nedostatka političke volje. Nadam se da nije ovo treće jer da znam da jeste istog trenutka bih napustila posao u Savjetu”, kaže Ćalović.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je “da niko nema potrebu da bilo šta skriva u vezi s projektom autoputa”. I on je saglasan da bi sva dokumenta, za koja nema oznake tajnosti, trebalo da budu objavljena.

"Ne vidim razlog da ima restrikcija da građani ne budu do kraja obaviješteni o svim aktivnostima koje se tiču autoputa", rekao je Abazović.

Crna Gora plaća Kinezima avio karte, kantinu, lične dohodke...

Na konferenciji za novinare prezentovani su i djelimični podaci o tome koliko su crnogorski građani preko kreditnog aranžmana sa Kinezima za samo nekoliko mjeseci 2019. godine platili po raznim osnovama.

Tako je za devet mjeseci te godine za troškove kantine isplaćeno 500.000 eura, dok su za isti period troškovi za avio karte iznosili 900.000 eura. U Savjetu još nemaju tačne podatke koliko je kineskih radnika angažovano na gradnji glavne dionice auto puta ali su došli do podatka da je njihova prosječna zarada 5.000 eura.

Kolašinsko tužilaštvo istražuje CRBC

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da ne zna koliko će vremena biti potrebno da se ispravi šteta koja se desila na Tari:

"Ja sam za ovu varijantu da se procesuiraju odgovorni, a da ekolozi i stručna javnost da neki stručni sud kako do saniranja rijeke", rekao je Abazović.

Sanaciju je u maju ove godine ponudila i CRBC i to na potezu od 500 metara, Iako crnogorski ekolozi upozoravaju da je Tara kod Mateševa devastirana u dužini od preko šest kilometara.

Nakon pres konferencije Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, oglasilo se Osnovno državno tužilaštvo u Kolašinu koje je kako su naveli već formiralo dva predmeta povodom gradnje dionice auto-puta Bar - Boljare.

"Osnovnom sudu u Kolašinu, 26.02.2021 godine, podnijet je optužni predlog protiv CRBC (China road & bridge corporation d.o.o) kao pravnog lica i H.S., kao odgovornog lica u toj kompaniji , zbog krivičnog djela građenje objekata bez prijave i dokumentacije i krivičnog djela oštećenje životne sredine.

Predmet je formiran na inicijativu kolašinskog tužilaštva a na osnovu nalaza nadležnih inspekcija, a postupak pred sudom je u toku.

U drugom predmetu je od Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, tužilaštvu u Kolašinu ustupljena krivična prijava koju je MANS podnio protiv Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore i kineske kompanije CRBC i odgovornih lica u kompaniji, zbog krivičnih djela : zagađenje i oštećenje životne sredine, uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra.

U tom predmetu sprovedena su vještačenja eksperata, a za septembar je zakazano saslušanje osumnjičenih, saopštili su iz kolašinskog tužilaštva

Crna Gora platila prvu ratu za dionicu koja još nije završena

Vlada je 21. jula ove godine kineskoj EXIM banci uplatila prvu ratu kredita u iznosu od skoro 28 miliona eura za gradnju prioritetne dionice od Podgorice do Kolašina.

Gradnja te trase počela je 2015. godine a završetak radova koji je bio planiran 2019. godine, odgađana je nekoliko puta.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je 28. jula rekao da očekuje da će taj posao biti završen do 30. novembra.

Gradnju auto-puta koji je nazvan projektom vijeka ugovorila je prethodna vlast na čelu sa DPS.

Nakon parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine, pregovore sa kineskim partnerima preuzima nova Vlada premijera Zdravka Krivokapića, koju su formirali početkom decembra Demokratski front, Demokrate i građanski pokret URA.

Iz MANS su tada ukazali da ni novoj vlasti pitanje devastacije Tare od strane kineskih izvođača, nije u fokusu.

XS
SM
MD
LG