Dostupni linkovi

Predistražni postupak i godinu nakon eksplozija u fabrici u Čačku


Ulaz u krug fabrike "Sloboda"
Ulaz u krug fabrike "Sloboda"

Više od godinu dana nakon dve eksplozije koje su se dogodile u fabrici namenske industrije "Sloboda" u Čačku postupak je i dalje u predistražnoj fazi.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku, gradu u centralnoj Srbiji.

"Pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Čačku u toku je predistražni postupak – prikupljanje dokaza radi utvrđivanja okolnosti i uzroka događaja", navodi se u pisanom odgovoru iz ove institucije koja je nadležna za sprovođenje istrage o eksplozijama koje su se dogodile 4. i 19. juna 2021. godine.

U dve eksplozije koje su se dogodile u rasponu od 15 dana povređena su tri radnika fabrike "Sloboda" koja proizvodi i izvozi oružje i vojnu opremu.

Kako su zvaničnici tada naveli, eksplozije su se dogodile u skladištima oružja, a sama fabrika danima posle toga je bila zatvorena, dok su demineri čistili teren.

Ova fabrika je jedna od glavnih u namenskom sistemu Srbije i, prema rečima nadležnih, za 2021. ima ugovorene projekte za izvoz u vrednosti od 50 miliona evra.

Osnovno javno tužilaštvo u Čačku je ranije za RSE saopštilo da je stručno veštačenje povereno Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku (NCKF) u Beogradu, koji radi u sklopu Uprave kriminalističke policije i vrši forenzička veštačenja za potrebe krivično-procesnog sistema Srbije.

Paralelno sa istragom tužilaštva, teče i istraga kompanije "Sloboda" koja je, kako je septembra 2021. rečeno za RSE u Ministarstvu odbrane, nakon prvog akcidenta formirala komisije koje rade na istraživanju uzroka požara i eksplozija.

Prvi od dva akcidenta u "Slobodi" dogodio se 4. juna u ranim jutarnjim časovima. Kompanija je saopštila da je do požara i eksplozije došlo u izdvojenom delu fabrike, u prigradskom naselju Pridvorica, koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara.

Požar je nakon kratkog vremena prerastao u serijske eksplozije od kojih je pričinjena materijalna šteta na delu objekta za skladištenje i na delu elemenata za kompletiranje municije.

U ovoj nesreći nije bilo povređenih.

Dve sedmice kasnije, 19. juna, dogodila se u magacinu baruta i tom prilikom su lakše povređena tri radnika.

Od siline eksplozije pričinjena je materijalna šteta na fabrici, ali i na objektima u Čačku.

U noći kada se dogodio akcident evakuisano je više desetina porodica koje žive u blizini pogona.

XS
SM
MD
LG