Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Daleko od kompromisa


Baza Eufora u Butmiru gdje se održavaju sastanci bh. lidera i zvaničnika SAD i EU, Foto: Midhat Poturović
U Sarajevu je u ponedjeljak, u poslijepodnevnim satima, počeo novi sastanak bh. političkih lidera sa ekspertnim timom SAD-a i EU koji predvodi zamjenik državnog sekretara SAD-a Džejms Stajnberg.

Dan uoči sastanka u Butmiru političke stranke su preuzele dokumente u kojima se nalazi prijedlog mjera SAD-a i EU za izlazak iz političke krize u kojoj se nalazi BiH.

Javnost BiH uoči novog sastanka bosanskohercegovačkih političkih lidera sa predstavnicima Evropske unije i američke administracije, nije upoznata o sadržaju dokumenta o ustavnim promjenama. Ipak, bosanskohercegovačko javno mnijenje slika je i prilika politike koju vode oni koje su i izabrali. To potvrđuje i anketa iz Sarajeva i Banja Luke. Na pitanje vjeruju li da će se u Butmiru postići kompromis, odgovaraju:

„Ja mislim da će Dodik mahnuti ili saviti uši, kleknuti na koljena.“
„Vidite da se sastaju i sastanke imaju svi ljudi koji imaju krivične prijave. Da imalo imaju obraza, odstupili bi od svoje vlasti, ali fotelja je slatka.“
„Realno je očekivati da se dogovore, ali da RS ostane onako kako jeste.“
„Nema dogovora. Nema zbog toga što je pritisak na RS, a to Dodik neće prihvatiti.“

Da razgovori u Butmiru Bosni i Hercegovini ne obećavaju ništa spektakularno pokazuje i stav predsjednika nezavisnih intelektualaca “Krug 99” Hidajeta Repovca. Prema njegovom mišljenju, političari nisu spremni za kompromis, bez obzira iz kojeg bh. entiteta dolaze:

„Opet će to biti torovi i opet će biti čobani koji predvode svoja stada.“


Za razliku od građana i analitičara, bosanskohercegovački predstavnici vlasti, ali i međunarodne zajednice umjereni su optimisti pred butmirske razgovore, uprkos izjavama koje su davali prethodnih dana nakon razgovora čiji je cilj bio da približe stavove. Ne samo da ih nisu približili, već su ostali dosljedni principima koje zagovaraju već godinama. Govori predsjednik HDZ BIH Dragan Čović:
Dragan Čović

„Da imamo predsjednika države, predsjednika Parlamenta i predsjednika Vlade iz tri konstitutivna naroda. I u svakom izbornom ciklusu da to bude iz drugog konstitutivniog naroda.“


Stavovi Stranke za BiH, također, nisu pomjereni ni za milimetar. Podjela državne imovine u korist države, te ukidanje entitetskog glasanja u državnom Parlamentu, principi su od kojih ta politička stranka ne odustaje. Zbog toga ne iznenađuje saopštenje za javnost kojeg potpisuje predsjednik stranke Haris Silajdžić u kojem optužuje šefa Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitrisa Kurkulasa i američkog ambasadora u BiH Čarlsa Ingliša. Silajdžić im prigovara kako pokušavaju da minimiziraju odredbe o entitetskom glasanju koje spriječava mogućnost države da napravi brz napredak ka Evropskoj uniji.

A što se tiče sastanka u Butmiru, lider Stranke za BiH ističe da na osnovu dostupnih materijala proizilazi da međunarodna zajednica nije promijenila svoj pristup, a da je u BiH i dalje riječ o tzv. dvije strane:

„Od kojih jedna zastupa interese države BiH, a druga zagovara dominaciju jednog entiteta.“


Paket za evropski put BiH

Nagađanja o tome šta će predstavnici međunarodne zajednice ponuditi bh. liderima kreću se od toga da neki vjeruju kako Bosni i Hercegovini prijeti podjela, do toga da će ustavne promjene biti “kozmetičke”.

Američki ambasador u BiH Čarls Ingliš kaže kako ne vjeruje da će podjele države biti, kao i da bi bilo kakva prijetnja te vrste bila neprihvatljiva za SAD. Ingliš ističe i da će sadržaj paketa kojeg je pripremila međunarodna zajednica, liderima stranaka biti podijeljen u narednih nekoliko dana:

„Reći ću da ovo jeste paket koji je dovoljno obuhvatan da BiH izvede na evropski put.“
Milorad Dodik

Lider SNSD-a Milorad Dodik ponovio je u posljednjih nekoliko dana kako ne zna šta je sadržaj dokumenta međunarodne zajednice, ali da Republika Srpska zastupa interese da neće pregovarati o tome da Vijeće ministara postane vlada, da se ukine entitetsko glasanje i da država ima vrhovni sud:

„Ono što je važno reći je da ustavne promjene pripadaju ljudima u BiH i njihovim političkim predstavnicima. Čak i samo predlaganje ne bi trebalo da bude vršeno od strane stranaca.“

Iako dokument nije javno prezentovan, predsjednik SDA Sulejman Tihić kaže da zna šta je njegova sadržina, te da sutra očekuje bolje rješenje od postojećeg. Kao najvažnije, Tihić navodi:

„Ključ problema u funkcionisanju institucija jeste entitetski veto. Moraju se naći mehanizmi da se taj veto deblokira u najmanju ruku.“

Sulejman Tihić

I dok bh. političari nagađaju šta će im biti ponudjeno, međunarodni zvaničnici, poput evropskog komesara za proširenje Olija Rena, poručuju da od bh. lidera, ali i građana zavisi da li će Bosna i Hercegovina trajno zaostajati za svojim susjedima. Osim Rena, povodom predstojećih butmirskih razgovora, oglasila su se i trojica bivših visokih predstavnika u BiH: Volfgang Petrič, Pedi Ešdaun i Kristijan Švarc-Šiling. Oni su istakli kako butmirski proces izaziva i zabrinutost i nade, te da je od velike važnosti da se OHR u cijelosti integriše u proces koji će omogućiti kraj procesa implementacije mira i otvaranja novog poglavlja.

Uprkos porukama koje međunarodni zvaničnici šalju, sadašnja unutrašnjo-politička slika govori da su bh. političari daleko od kompromisa, kao i da će najava novog Dejtona 2 više ličiti na staru narodnu “tresla se gora, rodio se miš”.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG