Dostupni linkovi

Predsjednik Bugarske raspisao parlamentarne izbore za 14. novembar


Rumen Radev (na fotografiji) je raspisao vanredne parlamentarne izbore u Bugarskoj na isti dan kad su već ranije raspisani predsjednički izbori
Rumen Radev (na fotografiji) je raspisao vanredne parlamentarne izbore u Bugarskoj na isti dan kad su već ranije raspisani predsjednički izbori

Predsjednik Bugarske Rumen Radev zakazao je prijevremene parlamentarne izbore za 14. novembar, saopšteno je iz njegovog kabineta u srijedu, 15. septembra.

U saopštenju se navodi da su treći izbori ove godine zakazani nakon neuspjeha da se formira nova vlada poslije izbora u aprilu i julu.

Radev će 16. septembra raspustiti parlament i imenovati novog vršioca dužnosti premijera Bugarske.

Osim parlamentarnih, u Bugarskoj će se 14. novembra održati i predsjednički izbori, a Radev će biti jedan od kandidata.

Njega je podržala stranka Postoji takav narod (ITN) koja je na izborima 11. jula bila prvoplasirana, čime je partija desnog centra bivšeg premijera Bojka Borisova Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) prvi put u 12 godina izgubila lidersku poziciju.

Ta stranka nije uspjela da formira koaliciju nakon glasanja u aprilu, a ITN, nakon glasanja u julu, odlučio je da neće predložiti vladu, zbog čega su raspisani treći izbori.

Partija postoji takav narod je na izborima u Bugarskog, održanim 11. jula, osvojila 65 mjesta u parlamentu od ukupno 240, a Građani za evropski razvoj Bugarske, Borisova 63 poslanička mjesta.

Druge partije u parlamentu nemaju dovoljno poslaničkih mjesta kako bi mogle da daju prijedlog za formiranje vlade.

XS
SM
MD
LG