Dostupni linkovi

Politički rascjepkana Bugarska odredila datum predsjedničkih izbora


Bugarski predsjednik Rumen Radev obraća se medijima po dolasku na summit EU u Bruxelles, 24. lipnja 2021.

Bugarski parlament odredio je 14. studeni kao datum za predsjedničke izbore, budući da se zemlja priprema i za svoje treće parlamentarno glasovanje ove godine, nakon što su političke stranke odustale od pokušaja da formiraju vladajuću koaliciju nakon neuvjerljivih izbora.

Zastupnici su odluku donijeli u četvrtak (2. rujna), dodajući kako će se drugi krug, ako bude potrebno, održati tjedan dana kasnije.

Aktualni šef države Rumen Radev, koji od izbora 2016. i dalje visoko kotira, kandidirat će se za drugi petogodišnji mandat za uglavnom ceremonijalnu funkciju.

Radeva, 58-godišnjeg bivšeg zapovjednika zračnih snaga, podržavaju stranka protiv establišmenta ITN i socijalisti, te je vatreni kritičar bivšeg dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova iz stranke desnog centra GERB.

Druge političke stranke još nisu obznanile svoje kandidate za predsjednika.

Borisov je vodio većinu do travnja, kada su neuspješni parlamentarni izbori doveli do imenovanja privremene vlade od strane Radeva.

Nakon žurno provedene ankete u srpnju ponovno je došlo do rascjepa parlamenta, a izgleda da će Bugarska sada održati svoje treće opće izbore u studenom nakon što tri pokušaja ITN-a, GERB-a i Bugarske socijalističke stranke (BSP) da osvoje većinu u Narodnoj skupštini nisu uspjela.

Radev još mora odrediti datum parlamentarnih izbora.

Dugotrajna politička neizvjesnost mogla bi omesti najsiromašniju državu članicu Europske unije da se učinkovito nosi s četvrtim valom pandemije COVID-a 19 i iskoristi novac iz multimilijardi eura vrijednog fonda za oporavak od krize uzrokovane korona virusom.

Izvor: Bugarski servis Radija Slobodna Europa, Reuters

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG