Dostupni linkovi

Poziv Kosovu, Srbiji i Sloveniji da se uključe u A5 inicijativu


Budva: Promocija NATO politike otvorenih vrata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Jačanje regionalne saradnje, politika otvorenih vrata za aspirante ulaska u NATO i inicijativu A5, te zajednički odgovor na prirodne katastrofe, teme su ministarskog sastanka članica Američko-jadranske povelje (A5) sa kojeg je upućen poziv Kosovu, Srbiji i Sloveniji da se punopravno učlane u tu inicijativu.

Povelja označava strateško partnerstvo država članica sa ciljem integracija u evropske političke, ekonomske, bezbjednosne i odbrambene institucije. Američko-jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama aspirantima da se pridruže NATO. Crna Gora i BiH su se zvanično pridružile Povelji 2008, dok je Srbija dobila status posmatrača.

“Na A5 ne može uticati stvaranje evropskih odbrambenih snaga”, izjavio je ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković na pres konferenciji održanoj povodom ministarskog sastanka američko-jadranske povelje u Budvi. Bošković je tako odgovorio na pitanje RSE kako komentariše to što njemačka kancelarka Angela Merkel podržala inicijativu francuskog predsjednika Emanuela Makrona o formiranju evropskih vojnih snaga.

“Više puta je u Briselu razgovarano između EU i NATO-a na temu zajedništva i njihove saradnje. To je uvijek nailazilo na dobar odgovor obije strane i ne vidim zašto to ne bi bilo i ubuduće. Činjenica je da ne bi trebalo dozvoliti da se preklapaju neke nadležnosti, ali ono što je najvažnije je da je NATO, kao što je zapisano u povelji EU glavni promoter stabilnosti i bezbjednosti ne samo u Evropi i pokazao se svih ovih godina, a 2019. je sedamdeset godina NATO, da je najmoćnija politička i vojna organizacija, i siguran sam da će to još dugo godina nastaviti da bude”, kazao je Bošković.

Crna Gora je učlanjenjem u NATO prošle godine ispunila jedna od najvažnijih spoljno-političkih i državnih ciljeva u čemu je posebnu ulogu imala i Američko – jadranska povelja A5, kazao je premijer Crne Gore Duško Marković koji je naglasio da se Crna Gora zalaže za politiku otvorenih vrata za sve aspirante, kako u okviru NATO-a, tako i Povelje.

Crnogorsko NATO članstvo podsticaj za EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

“Zato nas je posebno obradovao poziv Makedoniji za otpočinjanjem pregovora za članstvo u NATO na samitu u Briselu, kao i ohrabrujuće poruke poslate našim prijateljima u BiH. Uvjereni smo da će Makedonija ubrzo postati četvrta članica Povelje koja je i saveznica u NATO. Crna Gora podržava sve susjede ne samo u pristupanju NATO ili razvijanja partnerske saradnje, već i pogledu približavanja EU, jer su to ključne vrijednosti za stabilnu i prosperitetnu budućnost ovog regiona”, rekao je Marković i dodao da je za region veliki značaj vizne liberalizacije.

“To želimo i za građane regiona koji to još uvijek nisu u prilici da iskoriste, kao što su građani Kosova. Nadamo se da će se i njima uskoro pružiti šansa da uživaju u ovim benefitima, a Crna Gora je rješavanjem pitanja razgraničenja sa Kosovom pomogla u ispunjavanju jednog od ključnih uslova”, rekao je Marković.

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković je kazao da su tri od pet članica Američko-jadranske povelje danas članice NATO, te da samo mjeseci dijele od makedonskog preuzimanja titule najmlađe članice Sjeverno-atlantske alijanse. Bošković je pozvao Kosovo, Srbiju i Sloveniju da postanu članice američko-jadranske inicijative.

“Svjesni smo da je u većini slučajeva članstvo u A5 inicijativi svojevrsna uvertira uspjesima na polju evroatlantskih integracija. Zato kao predsjedavajući ovim sastankom ministara odbrana, pozivam Kosovo, Srbiju i Sloveniju da postanu punopravne članice ove inicijative”, rekao je Bošković.

“Poštujemo opredjeljenja pojedinačnih država u regionu, ali fokus ove inicijative je na zajedništvu i solidarnosti, a da se otvorena pitanja rješavaju isključivo dijalogom i najmirniji mogući način”, dodao je Bošković na konferenciji za medije.

Kao predsjedavajući ovim sastankom ministara odbrana, pozivam Kosovo, Srbiju i Sloveniju da postanu punopravne članice ove inicijative: Bošković
Kao predsjedavajući ovim sastankom ministara odbrana, pozivam Kosovo, Srbiju i Sloveniju da postanu punopravne članice ove inicijative: Bošković

Pomoćnica asistenta američkog državnog sekretara za odbranu Lora Kuper je na otvaranju ministarskog sastanka kazala da se posvećenost SAD ovom regionu iskazuje se ne samo posjetama najviših zvaničnika i kontinuiranom podrškom regionu, već i finansijskom pomoći koja je samo u prošlog godini bila oko sto i trideset miliona za izgradnju kapaciteta članica Američko-jadranske povelje.

“Posvećenost SAD ovom regionu ogleda se i u priznavanju i cijenjenju vašeg doprinosa regionalnoj, ali i globalnoj sigurnosti. Kao što je (ministar odbrane SAD Džejms Matis) sekretar Matis rekao u junu, većina naših armija stoji jedna pored druge kao vid podrške u kritično važnim misijama širom svijeta, prvenstveno Afganistanu, misije KFOR-a, u različitim koalicionim naporima u Iraku i Siriji. Vi ste važni pružaoci sigurnosti kako u ovom regionu, tako i na međunarodnoj sceni. Sekretar Matis takođe izražava namjeru da pruži punu podršku politici otvorenih vrata, koja otvara mogućnost svakoj naciji da odabere svoju putanju na regionalnoj i globalnoj sceni, bilo da ta staza vodi ka NATO-u, EU ili oboje”, rekla je Kuper.

Na ministarskom sastanku u Budvi se govorilo i o izazovima suočavanja prirodnih katastrofa u regionu, poput prošlogodišnjih požara u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

“Razgovarali smo o tome da oružane snage budu kvalitetan zajednički odgovor na takve prirodne katastrofe i tome ćemo se u narednom periodu sve više posvećivati”, najavio je Bošković.

Skupu su prisustvovali i ministri odbrane BiH, Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije (Marina Pendeš, Damir Krstičević, Radmila Šekerinski, Rustem Beriša, Olte Džačke), te državni sekretari u Ministarstvima odbrana Slovenije i Srbije (Miloš Bizjak i Aleksandar Živković). Radni dio ministarskog sastanka je zatvoren za javnost, a potpisana je i zajednička izjava ministara odbrane država članica A5.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG