Dostupni linkovi

Makedonija otpočela pristupne pregovore sa NATO


Makedonski premijer Zoran Zaev i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom nedavnog susreta u Skoplju
Makedonski premijer Zoran Zaev i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom nedavnog susreta u Skoplju

Početak ovog procesa je rezultat pozivnice koju je Severoatlanstki savez izdao zemlji na samitu u julu, a koja je usledila nakon istorjskog sporazuma između Grčke i Makeodinje o sporu oko imena.

Makeodnija je bila jednu deceniju blokirana u evrotalantskim procesima zbog nerešnog spora oko imena sa susednom Grčkom.

Delegaciju NATO predstavljala zamenica generalnog sekretara Rose Goethemoler, a zvanično Skoplje je bilo predstavljeno od vicepremijerke Radmile Šekerinske. Ona je ocenila da je početak pristupnih pregovora “potvrda da se proces nastavlja i da je Makedonija na dobrom putu”.

Pristupni pregovori između Makedonije i NATO se otvaraju bez obzira na neuspeli referendum u zemlji, gde je većina građana odbila da izađe na birališta kako bi se izjasnila oko promene imena zemlje na Republika Severna Makedonija.

NATO zvaničnici su u više navrata ponovili da svi pretpristupni procesi se mogu obaviti od trenutka kada je izdata pozivnica ali da Makedonija može postati punopravna članica NATO jedino kadapromeni ime.

XS
SM
MD
LG